Zilver graveren en snijden met fiber laser

Zilver is een vrij zacht metaal en is dan ook relatief eenvoudig te snijden met een fiber laser. Zelfs markeer laser machines die normaal bedoeld zijn voor het graveren van metalen en kunststoffen kunnen door dun zilver snijden met enkele herhaalde contour lijnen.

GRAVEREN VAN ZILVER

Met de fiber laser is graveren van zilver heel makkelijk. Zelfs met een 20 Watt markeer  machine zoals onze Manon, LANA of EMMA kun je al diep-graveren en met gekleurd contrast werken. Door de instellingen in de software te wijzigen kun je de gravure varieren van wit/zilver naar bijna zwart en alles er tussenin. Wil je echt diep-zwart en nog meer controle over de graveer-instellingen kies dan voor een MOPA fiber laser. Deze machines zijn iets moeilijker in gebruik maar bieden een zeer breed scala aan instellingen en kunnen zeer scherpe diepe kleuren graveren.

In onderstaande video kun je zowel het graveren alsook het snijden van ziver goed zien.

LASERSNIJDEN VAN ZILVER

Zoals we al zeiden is het snijden van zilver ook relatief eenvoudig met een krachtige fiber laser. Met bijvoorbeeld een 1000 of 1500 Watt “Kristel” kun je heel gemakkelijk snelle productie-runs maken in zilver van een millimeter dik. Deze machines zijn prima geschikt voor zeer gedetailleerde sieraden of onderdelen van zilver.

Heb je kleine oplages of moet je kleine unieke stukken snijden in zilver dan kun je ook een fiber markeer laser gebruiken. De machine wordt dan zo ingesteld dat een contourlijn meerdere malen herhaald wordt en uiteindelijk door het zilver heen snijdt. Hoe hoger het vermogen van de laser hoe sneller je uiteindelijk door het zilver snijdt. Ter indicatie :

Met een 30 Watt fiber laser snijd je de vis hieronder in ongeveer 150 seconden. De laser heeft dan zo’n 80 keer over dezelfde lijn heen gesneden.

TIPS VOOR ZILVER EN LASERS

Bij het graveren of snijden van zilver komen microscopisch kleine deeltjes metaal in de lucht. Het is dan ook (letterlijk van levens-)belang dat er een goede afzuiging is bij de lasermachine. Voor het afzuigen en filteren van hele kleine stofdeeltjes adviseren we een HEPA filter zoals onze PRO-Line air scrubbers. Dit soort filtratie is haast een verplicht nummer bij graveren en snijden van metalen. Als je veel edelmetalen zoals goud, zilver, platinum of titatium bewerkt zal het stof ook ophopen in het filter en kan het door een gespecialiseerd bedrijf ook weer terug gewonnen worden uit de HEPA filter.

Alle fiber markeermachines zijn tenslotte ook uit te voeren met een rotatie module waardoor ook ronde voorwerpen zoals ringen, flessen, bijtringen, kandelaars, vazen, of servetringen makkelijk te voorzien zijn van (diep)gravures in elke gewenste vorm en formaat.


 

rotatie module voor fiberlaser machines