Waarom is een fiber laser zo sterk en zo precies ?

Fiber lasers verdrukken de CO2 laser compleet van de markt als het aan komt op snijden en graveren van metalen. Hieronder enkele redenen waarom de fiber laser superieur is ten opzichte van de Co2 lasers.

  • De fiber laser bron is extreem stabiel, heeft geen bewegende delen en gaat tientallen jaren mee. Een zware Co2 bron heeft daarentegen continu reparaties of vervanging nodig en moet bijgevuld worden met gas.
  • Een fiberlaser heeft een veel hoger elektrisch rendement waardoor stroomkosten aanzienlijk lager zijn dan bij C02 lasers.
  • Fiber lasers werken op een andere lichtfrequentie waardoor de zogenaamde spot-size veel kleiner is dan bij een C02 laser (tot 0,05 mm. in diameter). Hierdoor is de energie-dichtheid per mm2 vele malen hoger dan bij CO2
  • Fiber laser licht wordt bij vele soorten metalen veel minder gereflecteerd dan CO2 laser licht waardoor meer energie in het materiaal terecht komt en men sneller en dikker kan snijden
  • Doordat de fiber laser geheel elektronisch opgewekt wordt kan de karakteristiek van de laserpulsen en het vermogen van de pulsen extreem fijn afgeregeld worden waardoor er zeer materiaalspecifiek gewerkt kan worden.
  • Fiber lasers vergen nagenoeg geen onderhoud waardoor downtime niet van toepassing is en er veel minder kosten zijn om de machine draaiende te houden.
  • Het laserlicht wordt bij een fiberlaser direct naar de laserkop getransporteerd door een glasvezelkabel – Bij een CO2 laser wordt dit gedaan met spiegels en mechanisch bewegende assen die afstelling, onderhoud en periodieke vervanging nodig hebben..

Al met al zijn er nogal wat redenen waarom Fiber lasers veel goedkoper, sneller en schoner in metaal snijden en graveren dan CO2 lasers doen. CO2 voor metaal is grotendeels nostalgie. Wie op de toekomst gericht is en efficient te werk wil gaan komt automatisch uit bij een fiber laser voor het bewerken van metalen.