waarom gaan laserbuizen, spiegels en lenzen soms kapot ?

CO2 lasers zijn over het algemeen hele stabiele machines die een leven lang mee kunnen mits ze met enige liefde behandeld worden en regelmatig onderhoud krijgen. Er zijn echter een paar onderdelen in elke machine die wat vaker defect raken en ook niet onder garantie vallen. Het falen van deze onderdelen is vaak het gevolg van achterstallig onderhoud of verkeerd gebruik, daarom is het belangrijk een aantal zaken in acht te nemen.

De onderdelen die niet onder garantie vallen (verbruiksartikelen) zijn :

 • de spiegels
 • de lens
 • de glazen laserbuis
 • de tandriemen

Spiegels 

De spiegels in een CO2 lasersnijder zijn gemaakt van een speciaal materiaal wat het infrarood licht voor ongeveer 98 % reflecteert. De overige 2% van de energie die op de elke spiegel valt wordt omgezet in warmte. Spiegels dienen wekelijks gecontroleerd en schoon gemaakt te worden met alcohol van 70% (liever 90%) of meer. Indien vuil neer slaat op de spiegels zal er meer energie geabsorbeerd worden en kan de spiegel scheuren. Ook kunnen vuil of rookdeeltjes zich in branden in de spiegel (micro-pitting) waardoor de laserstraal minder gereflecteerd wordt of uit waaiert. Deze microscopisch kleine beschadigingen in de spiegel zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar hebben wel een zeer nadelig effect op de werking van de machine. Spiegels zijn reletief goedkoop en makkelijk te vervangen, we adviseren daarom ook om de optiek jaarlijks te vervangen.

Lenzen

De lens in de CO2 machine bundelt de laserstraal in een kleine punt. In het ideale geval laat de lens 99% van het licht door, echter door vuil, rookaanslag etc. kan de lens net als de spiegels scheuren (thermische schok) of door micropitting beschadigd raken. De lens dient minimaal 1 x per week optisch gecontroleerd worden en eventueel schoon gemaakt worden met alcohol. Raak de spiegels en lenzen nooit aan met uw handen. Wrijf ook nooit spiegels en lenzen na met een doek. Gebruik een wattenstaafje voor de alcohol en laat na het schoonmaken de alcohol rustig verdampen voor gebruik. Omdat micropitting altijd op treedt en bijna niet met het blote oog zichtbaar is adviseren we de lens minimaal 1x per jaar te vervangen. Het verschil zal direct merkbaar zijn.

Laserbuizen

Laserbuizen zijn gevoelige precisie instrumenten die bij normaal gebuik tussen 2500 en 4000 uur mee kunnen. Als een laserbuis spontaan defect raakt is dit nagenoeg altijd het gevolg van een extern probleem. Laserbuizen zijn gevoelig voor schokken en stoten. Bij een flinke schok kan een laserbuis direct defect raken. Laserbuizen zijn ook erg gevoelig voor te hoge temperaturen, vandaar dat koeling van de lasermachine uitermate belangrijk is. Bij temperaturen boven 24-25 graden zal de laserbuis zeer snel achteruit gaan en doorbranden. Houdt de koeltemperatuur daarom altijd nauw in de gaten.

Soms wordt de water-circulatie verstoord doordat de koelmachine verkeerd opgesteld is, of dat er knikken in de waterslangen zitten, of dat slangen afgeknepen worden. Hoewel de meeste koelmachines alarm geven bij volledig verstoorde circulatie, geldt dit niet voor slechte circulatie. Het alarm zal in dat geval niet af gaan, maar de laserbuis kan nog steeds defect raken doordat deze (plaatselijk) te heet wordt.

Ook luchtbelletjes in het koelwater kunnen een probleem veroorzaken. Indien er een luchtbel in de laserbuis blijft steken zal er op dit punt een groot temperatuurverschil ontstaan (thermische schok) waardoor de laserbuis kan scheuren of elektrisch door kan slaan.

Tenslotte kunnen zeer lage koelwatertemperaturen bij aanvang ook problemen veroorzaken doordat de relatief warme laserbuis ineens erg koud wordt, krimpt en scheurt.

De levensduur van de laserbuis kan extreem verlengd worden door altijd de koeling goed in de gaten te houden, regelmatig te controleren op luchtbellen (vooral bij verplaatsen van de machine, of bijvullen van de koelmachine), en waar mogelijk op een zo laag mogelijk laservermogen te snijden. Een ideale laserbuis temperatuur ligt tussen 18 en 22 graden celcius.

Naast de koeling van de laserbuis ontstaan er bij laserbuizen ook veel problemen doordat er teveel milliamperes door de gaswolk gestuurd worden waardoor de buis van binnen op brandt en de gassen afgebroken worden. Dit is te zien aan een verkleuring van de metalen bus binnenin de laserbuis. Indien deze blauw , zwart of een andere verkleuring toont dient een servicemonteur de machine correct af te stellen.

tandriemen

Tandriemen zijn in principe erg robuust maar kunnen zeer snel slijten als de snelheidsinstellingen van de machine te hoog ingesteld worden. Vooral bij graveren , waarbij de laserkop zeer snel heen en weer beweegt, is de juiste instelling van belang. Controleer bij het wekelijks onderhoud van uw machine ook of er geen vuil tussen of onder de tandriemen zit. Hierdoor kunnen tandriemen van de poelies lopen of de tanden kunnen beschadigen.

actieve google reviews

 • 5 star review  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020

  5 star review  Dat René van den Bergh onze nieuwe account manager is geworden is echt énorm fijn! Hij staat meteen voor je klaar als dat nodig is en helpt je super goed! Hij is een perfectionist en straalt echt passie uit voor zijn werk. Een echte topper!

  thumb Linda Botermans
  3/19/2020

  5 star review  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020
 • 5 star review  Héél blij met mijn nieuwe account manager René van den Bergh, zelfs vandaag, op zondag...heeft hij mij geholpen zodat ik verder kon met een opdracht voor iDeMo hout, René nogmaals bedankt!...de 5 sterren heb je dik verdiend!

  thumb Monique Belder
  3/08/2020

  5 star review  De installatie en opleiding van de Iris was prima verzorgt. Heel verhelderend, onder de bezielende leiding van René van den Bergh van de firma Lasergraaf. Ook in aanloop naar de aanschaf van dit apparaat veel tips en support ervaren van René. Ik ben dus erg tevreden over de geleverde support door Lasergraaf.

  thumb Whowter Forest
  5/24/2020

  5 star review  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020
 • 5 star review  Ik ben super tevreden met mijn nieuwe lasersnijder (Nastja). Zij loopt als een zonnetje. De uitleg en begeleiding rond om mijn laser snijder was top. De Nastja laser snijder is zeker een aanrader voor iedereen die wilt instappen met laser snijden.

  thumb Sven Wenting
  7/21/2020

  5 star review  Zeer goed geholpen door Nastja! Uitgebreide en duidelijke instructies gekregen tijdens aflevering. De graveermachine werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk.

  thumb Leo Blocker
  3/22/2020

  5 star review  De machine werkt fantastisch. Perfect geleverd, op tijd en volgens afspraak. Een absolute meerwaarde is Francis, de technieker van lasergraaf. Wat een service en databank is die man! Prive zal ik er ook een aankopen en dan is het zeker bij Lasergraaf en Francis als technieker! Bedankt!!

  thumb Hans Steenbeke
  7/16/2020
 • 5 star review  We merkten meteen dat René wist waarover hij praat: veel kennis die hij graag met zijn klanten deelt. Een aardig man met een goede commerciële en menselijke instelling: doe zo verder René en Lasergraaf!

  thumb Nathalie Uytterhoeven
  9/24/2020

  5 star review  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020

  5 star review  Vandaag onze co2 laser opgehaald. Duidelijke uitleg gekregen van Nastja. Nu gaan kijken wat we allemaal voor mooie dingen kunnen maken. Bij de Demonstratie en aankoop ook nog aan het rad mogen draaien en een leuke korting van €250 gewonnen. Onze eerste ervaring met Lasergraaf is uitstekend !!

  thumb Marcel Suiskens
  6/19/2020
 • 5 star review  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020

  5 star review  Sinds een paar dagen heb ik thuis de Nastja 60 w CO2 laser staan. Dankzij de heldere uitleg van René van den Bergh zowel voor als na de aankoop kon ik er direct mee aan de slag. Als ontwerper en maker van geschenk label ‘Miss T. Morning looking for stardust’ ben ik helemaal gelukkig met deze laser.

  thumb Paula Betlem
  6/06/2020

  5 star review  René, dankjewel voor de deskundige instructie. Het was een bijzonder leerzame, maar ook leuke dag! Wij hebben al erg veel zin om met de machines aan het werk te gaan en voelen ons daar ook bekwaam voor. Mocht dat niet zo zijn, dan weten we dat we op je kunnen rekenen.

  thumb Erwin Meijerink
  7/11/2020
Scroll naar top
0

Je winkelwagen