Misschien heeft U al een beetje rond gekeken op het internet of heeft U al een bezoekje gebracht aan een leverancier van lasermachines. Misschien denkt U alle slimme vragen al gesteld te hebben en op alle details gelet te hebben. Voordat U echter over gaat tot het bestellen van een machine willen we U helpen met wat kritische vragen !
Heeft de machine een nep CE Keurmerk ?
Deze vraag zou eigenlijk niet eens gesteld moeten worden. Het leveren van machines zonder CE markering in namelijk in de wet verboden. Toch komt het nog veel voor dat machines zonder CE markering verkocht worden, of dat een onveilige machine voorzien is van een nep CE merk. Mocht je een machine gebruiken die niet formeel CE gemarkeerd is en waarvan je dus feitelijk weet dat deze niet gebruikt mag worden in de EU dan ben je ook niet verzekerd bij calamiteiten. Ben je werkgever en zet je niet CE geconformeerde machines in gebruik dan ben je tevens aansprakelijk en strafbaar voor de wet.
Hoe herken je een nep CE of ongeldige CE certificering ?
CE in plaats van China Export
uiteraard hoort op de machine onuitwisbaar het CE merkteken te staan. Dit CE merkteken wordt vaak vervalst of vervangen door een “China Export” nepteken.
geen notified body nummer
Onder het CE merkteken dient een nummer te staan van de door de europese unie aangewezen notified body welke de machine gekeurd of geinspecteerd heeft. Dit nummer is te traceren op de website van de Unie waar ook de rapportage terug te vinden is.
geen europese importeur / producent
Een correct CE typeplaatje dient verplicht de volledige contact informatie van een EUROPESE importeur of producent te vermelden. Typeplaatjes zonder dit adres zijn zonder meer niet geldig. Het CE keurmerk is dan niet geldig en de machine voldoet zeer waarschijnlijk niet aan de veiligheidseisen en voorschriften van de EU.
geen conformiteitsverklaring
ELKE machine die in de europese unie verhandeld wordt dient vergezeld te zijn van een officiele conformiteitsverklaring die ondertekend is door een europese agent, bedrijf of natuurlijk persoon. Op de conformiteitsverklaring dient duidelijk aangegeven te zijn wie de ondertekenaar is.

Is de machine voorzien van de juiste laser klasse ?
Over laser classificatie gaan veel geruchten rond en het gebeurt erg vaak dat machines aangeprezen worden als klasse-1 terwijl ze dat helemaal niet zijn. Dit kan enorme veiligheidsrisico’s met zich mee brengen en is uiteraard ook verboden. Vaak vinden deze nep geclassificeerde machines hun weg naar scholen of andere publieke instellingen waar machines boven klasse 3R niet eens toegepast mogen worden. De school of instelling is uiteraard ook hier weer aansprakelijk, maar weet vaak niet eens waar op gelet moet worden bij een correcte laser classificatie. Laat bij twijfel dan ook altijd een voor-inspectie doen. Vaak kan al op basis van enkele foto’s vast gesteld worden of een machine incorrect geclassificeerd is.
Is de machine voorzien van de correcte beveiligingen ?
De beveiligingen op een lasermachine worden vaak achterwege gelaten om kosten te besparen maar ook hier geldt weer : mist de machine een beveiliging dat is deze niet CE conform en is degene die de machine beschikbaar stelt aansprakelijk en verantwoordelijk (werkgever, school , instelling etc.).
Panelen en deuren die open kunnen en toegang geven tot laserstraling moeten allemaal minimaal voorzien zijn van sloten en waarschuwingsstickers. Ook moeten de kleppen en panelen voorzien zijn van speciale interlock beveiligingen. Deze interlocks moeten de machine bij het openen van deuren tijdens het uitvoeren van een opdracht blijvend blokkeren tot een handmatige reset gegeven is.
Laserstraling op deze machines is onzichtbaar en kan in minder dan 0,001 seconde permanente oogschade veroorzaken.

Heeft de machine de juiste controller en software ?
1 van de manieren waarop sommige geld-beluste leveranciers honderden euro’s proberen te besparen is door een machine te verkopen met oude controller & software. Vooral bij CO2 lasers worden nog vaak oude systemen toegepast die intern zelfs nog op DOS werken. Een heel bekend voorbeeld van een slecht systeem is LASERCUT software van LEETRO. Bij deze controller zijn de mogelijkheden erg beperkt en is de techniek sterk verouderd. Er worden nog veel machines aangeboden met deze controllers, die overigens ook nog met dongle-techniek werken en uiterst instabiel zijn. Lasergraaf levert alleen CO2 machines met toonaangevende RUIDA controllers (RD-Works) met ontzettend veel mogelijkheden, een actieve ontwikkelaar, en een uiterst stabiele werkomgeving.

Worden accessoires apart verkocht om de prijs op de drijven ?
Fiber laser en CO2 laser machines worden normaliter als complete zogenaamde “turn-key” pakketten verkocht. Dit houdt in dat U bij de machine normaal gesproken ook alle toebehoren dient te ontvangen om een operationeel systeem te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan koeling, ventilatie, software, veiligheidsbrillen, honingraat tafels, X/Y precisie tafels etc. Bij lasergraaf.nl zijn al deze toebehoren uiteraard bij de prijs inbegrepen. Sommige leveranciers bieden deze onderdelen echter los aan als kostbare “upgrades”.
Is de koelmachine geschikt voor uw laser ?
Bij watergekoelde CO2 laser machines wordt veel gerommeld en gesjoemeld. Alhoewel koeling een van de belangrijkste factoren is voor de kwaliteit en levensduur van de machine zijn er leveranciers die geld (en kwaliteit) besparen door machines te leveren met een simpel water pompje or zelfs aquarium pompjes. Alleen actieve koelmachines zoals bijvoorbeeld de CW-5000 of hoger zijn geschikt voor het gebalanceerd gekoeld houden van uw watergekoelde laser systeem. Bij kleine systemen kan in sommige gevallen een passieve CW-3000 nog uitkomst bieden. Ziet U open waterpompjes ? Kijk dan extreem kritisch naar uw potentiele aankoop en ben bereid om dure reparaties te incasseren.
Hoe is de garantie geregeld , waar worden eventuele reparaties gedaan en door wie ?
Respectabele leveranciers staan achter hun product en leveren dan ook minimaal een jaar of meer garantie op hun producten. Vaak beginnen problemen pas echt als er reparaties nodig zijn aan uw machine. Heeft uw leverancier kennis, kunde en mogelijkheden om uw machine snel te diagnostiseren, of wordt de machine opgestuurd naar het buitenland voor “reparatie”, of erger nog is er uberhaupt wel iemand thuis als er problemen zijn ? Bij lasergraaf worden machines in de eigen werkplaats in Tilburg door eigen personeel gediagnostiseerd en gerepareerd indien nodig. Vele artikelen liggen bij ons op voorraad voor snelle afhandeling, en als het echt nodig is ruilen we een machine eventueel direct om voor een nieuw exemplaar. Welke service krijgt U ?
Wie doet periodiek onderhoud aan uw machines ?
Helaas krijgen we bij lasergraaf heel vaak het verzoek om reparaties en onderhoud te leveren aan machines die bij iemand anders gekocht zijn. We zijn wekelijks verbaasd over hoe slecht de service is die sommige leveranciers bieden. Ook zijn er enkele aanbieders in Nederland die wel machines doorverkopen maar totaal geen kennis hebben van de machines zelf. Ook komen deze leveranciers niet voor onderhoud of besteden ze dit uit aan derden. Bij lasergraaf wordt het onderhoud altijd verricht door eigen personeel, en trainen we onze gebruikers via de lasergraaf-academy ook in het dagelijks onderhoud. Service begint pas na het leveren van een machine ! Wanneer houdt U service op ?
Wat motiveert uw leverancier ?
Uiteraard zijn de meeste leveranciers commerciele bedrijven die gemotiveerd worden door winst. Dit hoeft geen probleem te zijn, alhoewel er leveranciers bekend zijn die dit als enige drijfveer beschouwen en het niet zo nauw nemen met uw motivatie om een lasermachine aan te schaffen. Lasergraaf staat er net iets anders in ; wij zijn geen hard commercieel bedrijf maar worden gemotiveerd door een ideologie. Waar anderen blij worden van euro’s worden wij vooral blij van enthousiaste gebruikers die nieuwe mogelijkheden ontdekken. Vanuit onze ideologie stellen we voor iedereen daarom ook de open werkplaats “Fablab013” beschikbaar en houden we contacten en samenwerkingsverbanden met veel van onze klanten, lang nadat we de machines geleverd hebben.
Beste, graag wat documentatie over een laser machine van 80w voor hobby gebruik. Vooral voor modelbouw. De voorgestelde machine zou niet breder mogen zijn dan 85 cm (87 cm is namelijk de breedte van de deuropening) Zou indien mogelijk ook door 10mm triplex moeten kunnen snijden. Mvg Verfaillie Edwin
Onze IRIS machine kan makkelijk van het voetstuk en eventueel op haar zijkant door de deur. Geen probleem. https://lasergraaf.nl/product/verrijdbare-laser-graveer-en-snij-machine-60×40-cm/
Wij hadden een probleem met onze laser ( Thunder Nova 35 ). Vervolgens contact gezocht met lasergraaf ( Peter), dit contact verliep zowel telefonisch als via de mail. Je wordt snel ter woord gestaan en ook de responstijd op email is zeer goed.
We hebben vervolgens Francis ( monteur ) van lasergraaf thuis gehad. Nette rustige man die precies weet waar die mee bezig is. In alle rust werden de dingen nagekeken en aan ons uitgelegd. De laser werkt weer! Wij hebben aan alles een goed gevoel overgehouden en komen zeker in de toekomst ( storing / aanschaf nieuwe laser ) terug bij lasergraaf. Elk bedrijf zou een persoon als Francis in dienst moeten hebben, die maken het verschil!