Waar moet ik op letten bij het kopen van een lasermachine ?

Misschien heeft U al een beetje rond gekeken op het internet of heeft U al een bezoekje gebracht aan een leverancier van lasermachines. Misschien denkt U alle slimme vragen al gesteld te hebben en op alle details gelet te hebben. Voordat U echter over gaat tot het bestellen van een machine willen we U helpen met wat kritische vragen !

Heeft de machine een nep  CE Keurmerk ?

Deze vraag zou eigenlijk niet eens gesteld moeten worden. Het leveren van machines zonder CE markering in namelijk in de wet verboden. Toch komt het nog veel voor dat machines zonder CE markering verkocht worden, of dat een onveilige machine voorzien is van een nep CE merk. Mocht je een machine gebruiken die niet formeel CE gemarkeerd is en waarvan je dus feitelijk weet dat deze niet gebruikt mag worden in de EU dan ben je ook niet verzekerd bij calamiteiten. Ben je werkgever en zet je niet CE geconformeerde machines in gebruik dan ben je tevens aansprakelijk en strafbaar voor de wet.

Hoe herken je een nep CE of ongeldige CE certificering ?

 

CE in plaats van China Export

uiteraard hoort op de machine onuitwisbaar het CE merkteken te staan. Dit CE merkteken wordt vaak vervalst of vervangen door een “China Export” nepteken.

geen notified body nummer

Onder het CE merkteken dient een nummer te staan van de door de europese unie aangewezen notified body welke de machine gekeurd of geinspecteerd heeft. Dit nummer is te traceren op de website van de Unie waar ook de rapportage terug te vinden is.

geen europese importeur / producent

Een correct CE typeplaatje dient verplicht de volledige contact informatie van een EUROPESE importeur of producent te vermelden. Typeplaatjes zonder dit adres zijn zonder meer niet geldig. Het CE keurmerk is dan niet geldig en de machine voldoet zeer waarschijnlijk niet aan de veiligheidseisen en voorschriften van de EU.

geen conformiteitsverklaring

ELKE machine die in de europese unie verhandeld wordt dient vergezeld te zijn van een officiele conformiteitsverklaring die ondertekend is door een europese agent, bedrijf of natuurlijk persoon. Op de conformiteitsverklaring dient duidelijk aangegeven te zijn wie de ondertekenaar is.

CE conformiteitsverklaring

Is de machine voorzien van de juiste laser klasse ?

Over laser classificatie gaan veel geruchten rond en het gebeurt erg vaak dat machines aangeprezen worden als klasse-1 terwijl ze dat helemaal niet zijn. Dit kan enorme veiligheidsrisico’s met zich mee brengen en is uiteraard ook verboden. Vaak vinden deze nep geclassificeerde machines hun weg naar scholen of andere publieke instellingen waar machines boven klasse 3R niet eens toegepast mogen worden. De school of instelling is uiteraard ook hier weer aansprakelijk, maar weet vaak niet eens waar op gelet moet worden bij een correcte laser classificatie. Laat bij twijfel dan ook altijd een voor-inspectie doen. Vaak kan al op basis van enkele foto’s vast gesteld worden of een machine incorrect geclassificeerd is.


Is de machine voorzien van de correcte beveiligingen ?

De beveiligingen op een lasermachine worden vaak achterwege gelaten om kosten te besparen maar ook hier geldt weer : mist de machine een beveiliging dat is deze niet CE conform en is degene die de machine beschikbaar stelt aansprakelijk en verantwoordelijk (werkgever, school , instelling etc.).

Panelen en deuren die open kunnen en toegang geven tot laserstraling moeten allemaal minimaal voorzien zijn van sloten en waarschuwingsstickers. Ook moeten de kleppen en panelen voorzien zijn van speciale interlock beveiligingen. Deze interlocks moeten de machine bij het openen van deuren tijdens het uitvoeren van een opdracht blijvend blokkeren tot een handmatige reset gegeven is.

Laserstraling op deze machines is onzichtbaar en kan in minder dan 0,001 seconde permanente oogschade veroorzaken.

interlock beveiliging

Heeft de machine de juiste controller en software ?

1 van de manieren waarop sommige geld-beluste leveranciers honderden euro’s proberen te besparen is door een machine te verkopen met oude controller & software. Vooral bij CO2 lasers worden nog vaak oude systemen toegepast die intern zelfs nog op DOS werken. Een heel bekend voorbeeld van een slecht systeem is LASERCUT software van LEETRO. Bij deze controller zijn de mogelijkheden erg beperkt en is de techniek sterk verouderd. Er worden nog veel machines aangeboden met deze controllers, die overigens ook nog met dongle-techniek werken en uiterst instabiel zijn. Lasergraaf levert alleen CO2 machines met toonaangevende RUIDA controllers (RD-Works) met ontzettend veel mogelijkheden, een actieve ontwikkelaar, en een uiterst stabiele werkomgeving.

verouderde leetro controller

Worden accessoires apart verkocht om de prijs op de drijven ?

Fiber laser en CO2 laser machines worden normaliter als complete zogenaamde “turn-key” pakketten verkocht. Dit houdt in dat U bij de machine normaal gesproken ook alle toebehoren dient te ontvangen om een operationeel systeem te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan koeling, ventilatie, software, veiligheidsbrillen, honingraat tafels, X/Y precisie tafels etc.  Bij lasergraaf.nl zijn al deze toebehoren uiteraard bij de prijs inbegrepen. Sommige leveranciers bieden deze onderdelen echter los aan als kostbare “upgrades”.

Is de koelmachine geschikt voor uw laser ?

Bij watergekoelde CO2 laser machines wordt veel gerommeld en gesjoemeld. Alhoewel koeling een van de belangrijkste factoren is voor de kwaliteit en levensduur van de machine zijn er leveranciers die geld (en kwaliteit) besparen door machines te leveren met een simpel water pompje or zelfs aquarium pompjes. Alleen actieve koelmachines zoals bijvoorbeeld de CW-5000 of hoger zijn geschikt voor het gebalanceerd gekoeld houden van uw watergekoelde laser systeem. Bij kleine systemen kan in sommige gevallen een passieve CW-3000 nog uitkomst bieden. Ziet U open waterpompjes ? Kijk dan extreem kritisch naar uw potentiele aankoop en ben bereid om dure reparaties te incasseren.


Hoe is de garantie geregeld , waar worden eventuele reparaties gedaan en door wie ?

Respectabele leveranciers staan achter hun product en leveren dan ook minimaal een jaar of meer garantie op hun producten. Vaak beginnen problemen pas echt als er reparaties nodig zijn aan uw machine. Heeft uw leverancier kennis, kunde en mogelijkheden om uw machine snel te diagnostiseren, of wordt de machine opgestuurd naar het buitenland voor “reparatie”, of erger nog is er uberhaupt wel iemand thuis als er problemen zijn ? Bij lasergraaf worden machines in de eigen werkplaats in Tilburg door eigen personeel gediagnostiseerd en gerepareerd indien nodig. Vele artikelen liggen bij ons op voorraad voor snelle afhandeling, en als het echt nodig is ruilen we een machine eventueel direct om voor een nieuw exemplaar.  Welke service krijgt U ?


Wie doet periodiek onderhoud aan uw machines ?

Helaas krijgen we bij lasergraaf heel vaak het verzoek om reparaties en onderhoud te leveren aan machines die bij iemand anders gekocht zijn. We zijn wekelijks verbaasd over hoe slecht de service is die sommige leveranciers bieden. Ook zijn er enkele aanbieders in Nederland die wel machines doorverkopen maar totaal geen kennis hebben van de machines zelf. Ook komen deze leveranciers niet voor onderhoud of besteden ze dit uit aan derden. Bij lasergraaf wordt het onderhoud altijd verricht door eigen personeel, en trainen we onze gebruikers via de lasergraaf-academy ook in het dagelijks onderhoud. Service begint pas na het leveren van een machine ! Wanneer houdt U service op ?


Wat motiveert uw leverancier ?

Uiteraard zijn de meeste leveranciers commerciele bedrijven die gemotiveerd worden door winst. Dit hoeft geen probleem te zijn, alhoewel er leveranciers bekend zijn die dit als enige drijfveer beschouwen en het niet zo nauw nemen met uw motivatie om een lasermachine aan te schaffen.  Lasergraaf staat er net iets anders in ; wij zijn geen hard commercieel bedrijf maar worden gemotiveerd door een ideologie.  Waar anderen blij worden van euro’s worden wij vooral blij van enthousiaste gebruikers die nieuwe mogelijkheden ontdekken. Vanuit onze ideologie stellen we voor iedereen daarom ook de open werkplaats “Fablab013” beschikbaar en houden we contacten en samenwerkingsverbanden met veel van onze klanten, lang nadat we de machines geleverd hebben.

 

3 gedachtes op “Waar moet ik op letten bij het kopen van een lasermachine ?”

 1. Verfaillie edwin

  Beste, graag wat documentatie over een laser machine van 80w voor hobby gebruik. Vooral voor modelbouw. De voorgestelde machine zou niet breder mogen zijn dan 85 cm (87 cm is namelijk de breedte van de deuropening) Zou indien mogelijk ook door 10mm triplex moeten kunnen snijden. Mvg Verfaillie Edwin

 2. Wij hadden een probleem met onze laser ( Thunder Nova 35 ). Vervolgens contact gezocht met lasergraaf ( Peter), dit contact verliep zowel telefonisch als via de mail. Je wordt snel ter woord gestaan en ook de responstijd op email is zeer goed.
  We hebben vervolgens Francis ( monteur ) van lasergraaf thuis gehad. Nette rustige man die precies weet waar die mee bezig is. In alle rust werden de dingen nagekeken en aan ons uitgelegd. De laser werkt weer! Wij hebben aan alles een goed gevoel overgehouden en komen zeker in de toekomst ( storing / aanschaf nieuwe laser ) terug bij lasergraaf. Elk bedrijf zou een persoon als Francis in dienst moeten hebben, die maken het verschil!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • 5 star review  De machine werkt fantastisch. Perfect geleverd, op tijd en volgens afspraak. Een absolute meerwaarde is Francis, de technieker van lasergraaf. Wat een service en databank is die man! Prive zal ik er ook een aankopen en dan is het zeker bij Lasergraaf en Francis als technieker! Bedankt!!

  thumb Hans Steenbeke
  7/16/2020

  5 star review  Goede uitleg gekregen bij de aankoop van de lasercutter. Ben nu een week met de cutter aan het testen en het resultaat is super.

  thumb Dirk Wouters
  7/15/2020

  5 star review  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020
 • 5 star review  René, dankjewel voor de deskundige instructie. Het was een bijzonder leerzame, maar ook leuke dag! Wij hebben al erg veel zin om met de machines aan het werk te gaan en voelen ons daar ook bekwaam voor. Mocht dat niet zo zijn, dan weten we dat we op je kunnen rekenen.

  thumb Erwin Meijerink
  7/11/2020

  5 star review  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020

  5 star review  Ik ben super tevreden met mijn nieuwe lasersnijder (Nastja). Zij loopt als een zonnetje. De uitleg en begeleiding rond om mijn laser snijder was top. De Nastja laser snijder is zeker een aanrader voor iedereen die wilt instappen met laser snijden.

  thumb Sven Wenting
  7/21/2020
 • 5 star review  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020

  5 star review  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020

  5 star review  René heeft ons goed ingelicht over de mogelijkheden van een lasergrafeer machine. Dit doormiddel van een interactieve uitleg waarbij we zelf ook al de machine mochten gebruiken, erg leuk! We waren daarom ook snel overtuigd dat we er een wilde, en dat hij van lasergraaf zou komen. Ook nu we de machine al een tijdje hebben blijft René betrokken en vraagt regelmatig of we nog ergens tegen aan lopen. Al met al super tevreden dus!

  thumb Rhona Bos
  1/23/2020
 • 5 star review  Sinds een paar dagen heb ik thuis de Nastja 60 w CO2 laser staan. Dankzij de heldere uitleg van René van den Bergh zowel voor als na de aankoop kon ik er direct mee aan de slag. Als ontwerper en maker van geschenk label ‘Miss T. Morning looking for stardust’ ben ik helemaal gelukkig met deze laser.

  thumb Paula Betlem
  6/06/2020

  5 star review  deftige klare basis uitleg van Renè , je kan meteen aan de slag eenmaal bezig altijd bereid de vragen te beantwoorden merci Renè

  thumb Gailliaert Eddy
  4/17/2020

  5 star review  Mooie lasermachine gekocht. Helaas werkte de koeling niet goed. Super fijne en snelle hulp op afstand en uiteindelijk de pomp zonder probleem omgeruild. Bedankt voor de goede service!

  thumb Susanne vd Vlist
  7/24/2020
 • 5 star review  De installatie en opleiding van de Iris was prima verzorgt. Heel verhelderend, onder de bezielende leiding van René van den Bergh van de firma Lasergraaf. Ook in aanloop naar de aanschaf van dit apparaat veel tips en support ervaren van René. Ik ben dus erg tevreden over de geleverde support door Lasergraaf.

  thumb Whowter Forest
  5/24/2020

  5 star review  Inmiddels twee weken zijn wij van Foretti.nl bezig met onze nieuwe Nastja 60w, en wat een machine! Ook hebben wij van René van den Bergh de basistraining gehad plus enkele tips en tricks voor het gebruik van de machine. De training was helder en duidelijk met veel mogelijkheden om vragen te stellen. Zeer tevreden, en een aanrader voor iedereen die met lasergraveren aan de gang gaat.

  thumb Hans VAN SETTEN
  9/07/2020

  5 star review  Nastja heeft mij te woord gestaan. Zeer netjes en professionele hulp, zeker een aanrader.

  thumb daan rietberg
  6/20/2020
Scroll naar top
0

Je winkelwagen