silicium snijden met een MOPA fiberlaser

In verband met vooronderzoek voor de TU Delft werden in het lab diverse manieren getest om silicium schijven (silicon wafers) te snijden met onze lasermachines. Deze silicium disks worden veelal gebruikt in de computer-industrie , maar recentelijk ook steeds meer in zonnepanelen.

Door de absorbtie eigenschappen van silicium is het erg moeilijk om met een co2 laser te snijden. Ook zichtbare indicatie-lasers zijn niet zichtbaar op silicium waardoor bijv. camera-systemen toegepast moeten worden om lasersnedes te positioneren. Na enige tests met onze Q-switched fiberlasers bleek echter dat er al zeer behoorlijke resultaten te verkijgen zijn door de fiberlaser relatief langzaam 2 tot 3 passes te laten maken over dezelfde kerf.

Na de q-switched fiberlaser zijn we overgestapt op de 30 Watt MOPA laser in onze showroom. De MOPA lasers hebben enorm veel variabelen om in te stellen, maar door de lange praktijkervaring van onze labmanagers werden al snel instellingen gevonden die zeer goede hoogwaardige resultaten leveren.

Al met al kan gesteld worden dat onze 30 watt MOPA lasers uitermate geschikt zijn voor het bewerken van technische silicium disks. De Technische Universiteit Delft heeft haar liefde voor de lasergraaf MOPA fiberlaser inmiddels ook verklaard en zal nog jaren onderzoek blijven doen naar de toepassingen van deze silicium schijven voor het verbeteren van zonnepanelen.

** Lasergraaf test ism Fablab013 machines, materialen en procedures voor bedrijven zoals Hogeschool Rotterdam, TU Delft, TU Eindhoven, diverse NL ziekenhuizen , onderzoekslabs in binnen en buitenland, multinationals, en misschien voor U ! Heeft U een onderzoeksvraagstuk ? Stuur een mail naar : lasergraaf@gmail.com

 


 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • review rating 5  René heeft ons goed ingelicht over de mogelijkheden van een lasergrafeer machine. Dit doormiddel van een interactieve uitleg waarbij we zelf ook al de machine mochten gebruiken, erg leuk! We waren daarom ook snel overtuigd dat we er een wilde, en dat hij van lasergraaf zou komen. Ook nu we de machine al een tijdje hebben blijft René betrokken en vraagt regelmatig of we nog ergens tegen aan lopen. Al met al super tevreden dus!

  thumb Rhona Bos
  1/23/2020

  review rating 5  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020

  review rating 5  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020
 • review rating 5  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020

  review rating 5  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020
choose language »
Scroll naar top
0

Your Cart