silicium snijden met een MOPA fiberlaser

In verband met vooronderzoek voor de TU Delft werden in het lab diverse manieren getest om silicium schijven (silicon wafers) te snijden met onze lasermachines. Deze silicium disks worden veelal gebruikt in de computer-industrie , maar recentelijk ook steeds meer in zonnepanelen.

Door de absorbtie eigenschappen van silicium is het erg moeilijk om met een co2 laser te snijden. Ook zichtbare indicatie-lasers zijn niet zichtbaar op silicium waardoor bijv. camera-systemen toegepast moeten worden om lasersnedes te positioneren. Na enige tests met onze Q-switched fiberlasers bleek echter dat er al zeer behoorlijke resultaten te verkijgen zijn door de fiberlaser relatief langzaam 2 tot 3 passes te laten maken over dezelfde kerf.

Na de q-switched fiberlaser zijn we overgestapt op de 30 Watt MOPA laser in onze showroom. De MOPA lasers hebben enorm veel variabelen om in te stellen, maar door de lange praktijkervaring van onze labmanagers werden al snel instellingen gevonden die zeer goede hoogwaardige resultaten leveren.

Al met al kan gesteld worden dat onze 30 watt MOPA lasers uitermate geschikt zijn voor het bewerken van technische silicium disks. De Technische Universiteit Delft heeft haar liefde voor de lasergraaf MOPA fiberlaser inmiddels ook verklaard en zal nog jaren onderzoek blijven doen naar de toepassingen van deze silicium schijven voor het verbeteren van zonnepanelen.

** Lasergraaf test ism Fablab013 machines, materialen en procedures voor bedrijven zoals Hogeschool Rotterdam, TU Delft, TU Eindhoven, diverse NL ziekenhuizen , onderzoekslabs in binnen en buitenland, multinationals, en misschien voor U ! Heeft U een onderzoeksvraagstuk ? Stuur een mail naar : lasergraaf@gmail.com

 


 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.