MOPA & Q Fiber lasers 101 – Hoe werken ze en wat zijn de verschillen ?

Als we naar Fiber lasers (of fibre lasers) kijken om metalen en kunststoffen te bewerken dan komen we al snel op de vraag wat de verschillende mogelijkheden en verschillen zijn tussen een zogenaamde “Q-switched” fiber laser en een “MOPA” fiber laser. Voordat we deze vraag echter beantwoorden is het wellicht verstandig eerst te kijken naar het verschil tussen een CO2 laser en een Fiber markeer laser.

LICHTFREQUENTIES EN LASERLICHT

Zichtbaar licht varieert tussen zo’n 400 en 700 Nanometer. Fiber lasers (ND:YAG) werken daarboven met lichtfrequenties rond 1064 Nanometer, en CO2 lasers werken nog eens 10x hoger met infrarood licht ver buiten het zichtbare spectrum op een frequentie van 10600 Nanometer (of 10,6 Micrometer of 0,000 0106 meter).  Verschillende materialen reageren bij verschillende licht (laser) frequenties, dus verschillende materialen hebben ook verschillende laserbronnen nodig om bewerkt te worden. Eigenlijk net zoals het licht van een (infra)rode warmtelamp je huid wel op warmt , maar het licht van een ledlamp helemaal niet.

Stuur je nu bijvoorbeeld licht van een CO2 laser naar een blok hout dan zal de energie daarvan in het hout geabsorbeerd worden en zal het hout verbranden. Stuur je echter het licht van een Fiber markeer laser naar een blok hout dan zal er weinig gebeuren. Met metaal gebeurt het net andersom. CO2 lasers hebben (bij lagere vermogen) nagenoeg geen vat op metalen, terwijl Fiber lasers het metaal direct laten verkleuren, smelten of verdampen. Nu we weten waarom we een Fiber laser willen t.o.v. een CO2 laser kunnen we kijken naar de verschillen tussen de fiber lasers zelf.

MOPA  OF Q-SWITCHED FIBER LASER ?

De Q-switched fiber laser is al weer een tijdje op de markt en is op dit moment de meest gebruikte fiberlaser. Bij de Q-switched fiberlaser worden de instellingen voor de verschillende materialen vooral gemaakt door de snelheid en het vermogen aan te passen. Ook kan op zeer beperkte schaal de puls-frequentie wijzigen (zie afbeelding hieronder). Hierdoor kan men samen met de snelheid van de laser ook (beperkt) het effect van de markering of gravure bepalen.  Bij Q-switched fibre lasers kan de puls-lengte maar zeer beperkt of helemaal niet ingesteld worden. Q-switched lasers zijn over het algemeen wat goedkoper en daardoor nog populair. Ze voldoen voor het standaard markeer en graveer werk.

Sinds enkele jaren is echter ook de nieuwe “MOPA” laser erg in ontwikkeling en deze techniek wordt snel populair. In tegenstelling tot de Q-switched techniek kunnen we bij MOPA fibers de puls frequentie over een breed gebied instellen en daarnaast kunnen we ook de puls duur zeer precies instellen. Hierdoor kan men zeer nauwkeurig de benodigde energie en de soort energie per oppervlakte instellen. MOPA lasers zijn iets moeilijker aan te leren maar kunnen veel meer materialen bewerken en kunnen ook in meer gradaties en kleuren graveren, markeren of chemisch oppervlaktes wijzigen. Waar mogelijk kiest men tegenwoordig dus liever voor een MOPA laserbron. Waar het budget toe laat kiest men daarbij dan een zo hoog mogelijk vermogen.

Q-SWITCHED : eenvoudiger | goedkoper | minder diepe kleuren | minder materiaal keuzes

MOPA : stijlere leercurve | kan meer materialen verwerken | diepe kleuren | kan in bepaalde materialen ook zeer speciale effecten creeren | diepgraveren – foamen – uitgloeien 

 

 

1 gedachte op “MOPA & Q Fiber lasers 101 – Hoe werken ze en wat zijn de verschillen ?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • review rating 5  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020

  review rating 5  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020

  review rating 5  deftige klare basis uitleg van Renè , je kan meteen aan de slag eenmaal bezig altijd bereid de vragen te beantwoorden merci Renè

  thumb Gailliaert Eddy
  4/17/2020
 • review rating 5  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020

  review rating 5  Dat René van den Bergh onze nieuwe account manager is geworden is echt énorm fijn! Hij staat meteen voor je klaar als dat nodig is en helpt je super goed! Hij is een perfectionist en straalt echt passie uit voor zijn werk. Een echte topper!

  thumb Linda Botermans
  3/19/2020

  review rating 5  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020
 • review rating 5  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020

  review rating 5  Nastja heeft mij te woord gestaan. Zeer netjes en professionele hulp, zeker een aanrader.

  thumb daan rietberg
  6/20/2020

  review rating 5  Héél blij met mijn nieuwe account manager René van den Bergh, zelfs vandaag, op zondag...heeft hij mij geholpen zodat ik verder kon met een opdracht voor iDeMo hout, René nogmaals bedankt!...de 5 sterren heb je dik verdiend!

  thumb Monique Belder
  3/08/2020
 • review rating 5  Sinds een paar dagen heb ik thuis de Nastja 60 w CO2 laser staan. Dankzij de heldere uitleg van René van den Bergh zowel voor als na de aankoop kon ik er direct mee aan de slag. Als ontwerper en maker van geschenk label ‘Miss T. Morning looking for stardust’ ben ik helemaal gelukkig met deze laser.

  thumb Paula Betlem
  6/06/2020

  review rating 5  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020

  review rating 5  Zeer goed geholpen door Nastja! Uitgebreide en duidelijke instructies gekregen tijdens aflevering. De graveermachine werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk.

  thumb Leo Blocker
  3/22/2020
 • review rating 5  Vandaag onze co2 laser opgehaald. Duidelijke uitleg gekregen van Nastja. Nu gaan kijken wat we allemaal voor mooie dingen kunnen maken. Bij de Demonstratie en aankoop ook nog aan het rad mogen draaien en een leuke korting van €250 gewonnen. Onze eerste ervaring met Lasergraaf is uitstekend !!

  thumb Marcel Suiskens
  6/19/2020

  review rating 5  René heeft ons goed ingelicht over de mogelijkheden van een lasergrafeer machine. Dit doormiddel van een interactieve uitleg waarbij we zelf ook al de machine mochten gebruiken, erg leuk! We waren daarom ook snel overtuigd dat we er een wilde, en dat hij van lasergraaf zou komen. Ook nu we de machine al een tijdje hebben blijft René betrokken en vraagt regelmatig of we nog ergens tegen aan lopen. Al met al super tevreden dus!

  thumb Rhona Bos
  1/23/2020

  review rating 5  De installatie en opleiding van de Iris was prima verzorgt. Heel verhelderend, onder de bezielende leiding van René van den Bergh van de firma Lasergraaf. Ook in aanloop naar de aanschaf van dit apparaat veel tips en support ervaren van René. Ik ben dus erg tevreden over de geleverde support door Lasergraaf.

  thumb Whowter Forest
  5/24/2020
Scroll naar top
0

Your Cart