MOPA & Q Fiber lasers 101 – Hoe werken ze en wat zijn de verschillen ?

Als we naar Fiber lasers (of fibre lasers) kijken om metalen en kunststoffen te bewerken dan komen we al snel op de vraag wat de verschillende mogelijkheden en verschillen zijn tussen een zogenaamde “Q-switched” fiber laser en een “MOPA” fiber laser. Voordat we deze vraag echter beantwoorden is het wellicht verstandig eerst te kijken naar het verschil tussen een CO2 laser en een Fiber markeer laser.

LICHTFREQUENTIES EN LASERLICHT

Zichtbaar licht varieert tussen zo’n 400 en 700 Nanometer. Fiber lasers (ND:YAG) werken daarboven met lichtfrequenties rond 1064 Nanometer, en CO2 lasers werken nog eens 10x hoger met infrarood licht ver buiten het zichtbare spectrum op een frequentie van 10600 Nanometer (of 10,6 Micrometer of 0,000 0106 meter).  Verschillende materialen reageren bij verschillende licht (laser) frequenties, dus verschillende materialen hebben ook verschillende laserbronnen nodig om bewerkt te worden. Eigenlijk net zoals het licht van een (infra)rode warmtelamp je huid wel op warmt , maar het licht van een ledlamp helemaal niet.

Stuur je nu bijvoorbeeld licht van een CO2 laser naar een blok hout dan zal de energie daarvan in het hout geabsorbeerd worden en zal het hout verbranden. Stuur je echter het licht van een Fiber markeer laser naar een blok hout dan zal er weinig gebeuren. Met metaal gebeurt het net andersom. CO2 lasers hebben (bij lagere vermogen) nagenoeg geen vat op metalen, terwijl Fiber lasers het metaal direct laten verkleuren, smelten of verdampen. Nu we weten waarom we een Fiber laser willen t.o.v. een CO2 laser kunnen we kijken naar de verschillen tussen de fiber lasers zelf.

MOPA  OF Q-SWITCHED FIBER LASER ?

De Q-switched fiber laser is al weer een tijdje op de markt en is op dit moment de meest gebruikte fiberlaser. Bij de Q-switched fiberlaser worden de instellingen voor de verschillende materialen vooral gemaakt door de snelheid en het vermogen aan te passen. Ook kan op zeer beperkte schaal de puls-frequentie wijzigen (zie afbeelding hieronder). Hierdoor kan men samen met de snelheid van de laser ook (beperkt) het effect van de markering of gravure bepalen.  Bij Q-switched fibre lasers kan de puls-lengte maar zeer beperkt of helemaal niet ingesteld worden. Q-switched lasers zijn over het algemeen wat goedkoper en daardoor nog populair. Ze voldoen voor het standaard markeer en graveer werk.

Sinds enkele jaren is echter ook de nieuwe “MOPA” laser erg in ontwikkeling en deze techniek wordt snel populair. In tegenstelling tot de Q-switched techniek kunnen we bij MOPA fibers de puls frequentie over een breed gebied instellen en daarnaast kunnen we ook de puls duur zeer precies instellen. Hierdoor kan men zeer nauwkeurig de benodigde energie en de soort energie per oppervlakte instellen. MOPA lasers zijn iets moeilijker aan te leren maar kunnen veel meer materialen bewerken en kunnen ook in meer gradaties en kleuren graveren, markeren of chemisch oppervlaktes wijzigen. Waar mogelijk kiest men tegenwoordig dus liever voor een MOPA laserbron. Waar het budget toe laat kiest men daarbij dan een zo hoog mogelijk vermogen.

Q-SWITCHED : eenvoudiger | goedkoper | minder diepe kleuren | minder materiaal keuzes

MOPA : stijlere leercurve | kan meer materialen verwerken | diepe kleuren | kan in bepaalde materialen ook zeer speciale effecten creeren | diepgraveren – foamen – uitgloeien 

 

 

1 gedachte op “MOPA & Q Fiber lasers 101 – Hoe werken ze en wat zijn de verschillen ?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • review rating 5  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020

  review rating 5  René heeft ons goed ingelicht over de mogelijkheden van een lasergrafeer machine. Dit doormiddel van een interactieve uitleg waarbij we zelf ook al de machine mochten gebruiken, erg leuk! We waren daarom ook snel overtuigd dat we er een wilde, en dat hij van lasergraaf zou komen. Ook nu we de machine al een tijdje hebben blijft René betrokken en vraagt regelmatig of we nog ergens tegen aan lopen. Al met al super tevreden dus!

  thumb Rhona Bos
  1/23/2020

  review rating 5  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020
 • review rating 5  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020

  review rating 5  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020
choose language »
Scroll naar top
0

Your Cart