MOPA & Q Fiber lasers 101 – Hoe werken ze en wat zijn de verschillen ?

Als we naar Fiber lasers (of fibre lasers) kijken om metalen en kunststoffen te bewerken dan komen we al snel op de vraag wat de verschillende mogelijkheden en verschillen zijn tussen een zogenaamde “Q-switched” fiber laser en een “MOPA” fiber laser. Voordat we deze vraag echter beantwoorden is het wellicht verstandig eerst te kijken naar het verschil tussen een CO2 laser en een Fiber markeer laser.

LICHTFREQUENTIES EN LASERLICHT

Zichtbaar licht varieert tussen zo’n 400 en 700 Nanometer. Fiber lasers (ND:YAG) werken daarboven met lichtfrequenties rond 1064 Nanometer, en CO2 lasers werken nog eens 10x hoger met infrarood licht ver buiten het zichtbare spectrum op een frequentie van 10600 Nanometer (of 10,6 Micrometer of 0,000 0106 meter).  Verschillende materialen reageren bij verschillende licht (laser) frequenties, dus verschillende materialen hebben ook verschillende laserbronnen nodig om bewerkt te worden. Eigenlijk net zoals het licht van een (infra)rode warmtelamp je huid wel op warmt , maar het licht van een ledlamp helemaal niet.

Stuur je nu bijvoorbeeld licht van een CO2 laser naar een blok hout dan zal de energie daarvan in het hout geabsorbeerd worden en zal het hout verbranden. Stuur je echter het licht van een Fiber markeer laser naar een blok hout dan zal er weinig gebeuren. Met metaal gebeurt het net andersom. CO2 lasers hebben (bij lagere vermogen) nagenoeg geen vat op metalen, terwijl Fiber lasers het metaal direct laten verkleuren, smelten of verdampen. Nu we weten waarom we een Fiber laser willen t.o.v. een CO2 laser kunnen we kijken naar de verschillen tussen de fiber lasers zelf.

MOPA  OF Q-SWITCHED FIBER LASER ?

De Q-switched fiber laser is al weer een tijdje op de markt en is op dit moment de meest gebruikte fiberlaser. Bij de Q-switched fiberlaser worden de instellingen voor de verschillende materialen vooral gemaakt door de snelheid en het vermogen aan te passen. Ook kan op zeer beperkte schaal de puls-frequentie wijzigen (zie afbeelding hieronder). Hierdoor kan men samen met de snelheid van de laser ook (beperkt) het effect van de markering of gravure bepalen.  Bij Q-switched fibre lasers kan de puls-lengte maar zeer beperkt of helemaal niet ingesteld worden. Q-switched lasers zijn over het algemeen wat goedkoper en daardoor nog populair. Ze voldoen voor het standaard markeer en graveer werk.

Sinds enkele jaren is echter ook de nieuwe “MOPA” laser erg in ontwikkeling en deze techniek wordt snel populair. In tegenstelling tot de Q-switched techniek kunnen we bij MOPA fibers de puls frequentie over een breed gebied instellen en daarnaast kunnen we ook de puls duur zeer precies instellen. Hierdoor kan men zeer nauwkeurig de benodigde energie en de soort energie per oppervlakte instellen. MOPA lasers zijn iets moeilijker aan te leren maar kunnen veel meer materialen bewerken en kunnen ook in meer gradaties en kleuren graveren, markeren of chemisch oppervlaktes wijzigen. Waar mogelijk kiest men tegenwoordig dus liever voor een MOPA laserbron. Waar het budget toe laat kiest men daarbij dan een zo hoog mogelijk vermogen.

Q-SWITCHED : eenvoudiger | goedkoper | minder diepe kleuren | minder materiaal keuzes

MOPA : stijlere leercurve | kan meer materialen verwerken | diepe kleuren | kan in bepaalde materialen ook zeer speciale effecten creeren | diepgraveren – foamen – uitgloeien 

 

 

1 gedachte op “MOPA & Q Fiber lasers 101 – Hoe werken ze en wat zijn de verschillen ?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • 5 star review  Nastja heeft mij te woord gestaan. Zeer netjes en professionele hulp, zeker een aanrader.

  thumb daan rietberg
  6/20/2020

  5 star review  Gisteren hebben we de basistraining voor de Nastja 60W lasermachine gevolgd bij Rene. Deze training was duidelijk, goed verzorgd en er was genoeg ruimte voor de vragen die wij hadden. Na afloop hebben we de machine ingeladen en konden we in onze werkplaats direct aan de slag.

  thumb Daphne Berk
  9/01/2020

  5 star review  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020
 • 5 star review  De installatie en opleiding van de Iris was prima verzorgt. Heel verhelderend, onder de bezielende leiding van René van den Bergh van de firma Lasergraaf. Ook in aanloop naar de aanschaf van dit apparaat veel tips en support ervaren van René. Ik ben dus erg tevreden over de geleverde support door Lasergraaf.

  thumb Whowter Forest
  5/24/2020

  5 star review  Ik ben super tevreden met mijn nieuwe lasersnijder (Nastja). Zij loopt als een zonnetje. De uitleg en begeleiding rond om mijn laser snijder was top. De Nastja laser snijder is zeker een aanrader voor iedereen die wilt instappen met laser snijden.

  thumb Sven Wenting
  7/21/2020

  5 star review  Goede uitleg gekregen bij de aankoop van de lasercutter. Ben nu een week met de cutter aan het testen en het resultaat is super.

  thumb Dirk Wouters
  7/15/2020
 • 5 star review  Inmiddels twee weken zijn wij van Foretti.nl bezig met onze nieuwe Nastja 60w, en wat een machine! Ook hebben wij van René van den Bergh de basistraining gehad plus enkele tips en tricks voor het gebruik van de machine. De training was helder en duidelijk met veel mogelijkheden om vragen te stellen. Zeer tevreden, en een aanrader voor iedereen die met lasergraveren aan de gang gaat.

  thumb Hans VAN SETTEN
  9/07/2020

  5 star review  Zeer goed geholpen door Nastja! Uitgebreide en duidelijke instructies gekregen tijdens aflevering. De graveermachine werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk.

  thumb Leo Blocker
  3/22/2020

  5 star review  De machine werkt fantastisch. Perfect geleverd, op tijd en volgens afspraak. Een absolute meerwaarde is Francis, de technieker van lasergraaf. Wat een service en databank is die man! Prive zal ik er ook een aankopen en dan is het zeker bij Lasergraaf en Francis als technieker! Bedankt!!

  thumb Hans Steenbeke
  7/16/2020
 • 5 star review  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020

  5 star review  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020

  5 star review  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020
 • 5 star review  Vandaag onze co2 laser opgehaald. Duidelijke uitleg gekregen van Nastja. Nu gaan kijken wat we allemaal voor mooie dingen kunnen maken. Bij de Demonstratie en aankoop ook nog aan het rad mogen draaien en een leuke korting van €250 gewonnen. Onze eerste ervaring met Lasergraaf is uitstekend !!

  thumb Marcel Suiskens
  6/19/2020

  5 star review  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020

  5 star review  Mooie lasermachine gekocht. Helaas werkte de koeling niet goed. Super fijne en snelle hulp op afstand en uiteindelijk de pomp zonder probleem omgeruild. Bedankt voor de goede service!

  thumb Susanne vd Vlist
  7/24/2020
Scroll naar top
0

Je winkelwagen