Wanneer CO2 laserbuizen in bedrijf zijn worden deze erg wam, daarom is het nodig om deze glazen buizen te koelen met water. Lasergraaf levert daarvoor een complete lijn chillers en toebehoren. Om de juiste chiller te kiezen bij de juiste werkzaamheden is het belangrijk wat achtergrond informatie te hebben.
Passief of actief
Chillers worden globaal geleverd in 2 uitvoeringen, t.w. actief of passief. Bij een passieve koeling wordt het koelmedium (water met of zonder toevoeging) door een soort radiator gestuurd en met ventilatoren verder afgekoeld. Dit principe werkt identiek aan het koelsysteem van een auto. Het systeem is gesloten dus met hoeft geen water bij te vullen tijdens gebruik. Belangrijk om te weten is dat bij passieve koeling de koelwatertemperatuur nooit onder de omgevingstemperatuur gekoeld kan worden. (vaak ligt de minimumtemperatuur zelfs 1 tot 2 graden boven omgevingstemperatuur).
Door de vele problemen in de praktijk (verbranden van laserbuizen) levert lasergraaf nooit passieve chillers maar alleen actieve modellen bij haar laser machines.
Actieve chillers werken meer zoals een koelkast. Door de ingebouwde koeling kan de temperatuur van het koelmedium zelfs tot onder de omgevingstemperatuur gekoeld worden.
Voorbeelden van actieve koeling zijn o.a. de CW-5000 en CW-5200 welke door ons geleverd worden bij laser-vermogens vanaf 40 Watt, of daar waar de omgevingstemperatuur regelmatig boven de 21 graden ligt (scholen , industriële omgevingen etc.).
Koelmedium temperatuur
Laserbuizen zijn extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen en voor te hoge temperaturen. Door hoge temperatuurschommelingen kan de laserbuis scheuren (thermische schok). Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de koelmachine ten opzichte van de laserbuis te snel of te diep af koelt (bijvoorbeeld door een hele zware koelmachine op een kleine laserbuis te plaatsen).
Het gebruik van een laserbuis boven 23 graden zal de levensduur extreem beperken (laserbuis brandt uit). Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de koeling te klein is ten opzichte van een hoog vermogen laserbuis, of als men machines met passieve koeling gebruikt bij hoge omgevingstemperaturen (hete zomerdagen).
Uiteraard heeft het soort werk (snijden of graveren), de duur van het werk, en het procentuele vermogen van de laser grote invloed op de koelwater temperatuur.
De juiste keuze van de chiller hangt dus af van diverse factoren en elke situatie is daarbij uniek.
Enkele tips :
* Koeltemperatuur is de allerbelangrijkste factor bij het gebruik van een lasersnijder. Houdt altijd de temperatuur in de gaten en gebruik nooit lasers bij koelwatertemperaturen bijven 25 graden.
* gebruik een zo laag mogelijk vermogen bij het snijden of graveren van uw werk. Laserbuizen die continu op 80 tot 100% van het vermogen draaien gaan sneller achteruit en worden zeer snel warm. Normale laservermogens liggen bij voorkeur tussen 30 en 60 %.
* passieve koelmachines duren langer om af te koelen als ze eenmaal warm zijn. Het toevoegen van een buffervat (vergroten inhoud koelsysteem) kan uitkomst bieden maar de enige juiste oplossing is om de passieve machine te vervangen door een actief model.
* Te zware of te snelle chillers op kleine machines kunnen thermische schok veroorzaken en de laserbuis laten scheuren.
* koelwatertemperaturen moeten altijd langzaam afnemen en toenemen.
* alle lasermachines dienen vorstvrij opgesteld te worden (water bevriest en scheurt de laserbuizen).
Bonsoir,
Je s a la recherche de la documentation sur le système de refroidissement des machine par rayonnement des fluide.
Meilleurs salutations