het belang van spiegels en lens – onderhoud co2 laser

Als u een CO2 laser machine heeft, dan weet u hoe belangrijk het is om de spiegels en lenzen in goede staat te houden. Deze optische onderdelen zijn essentieel voor het overbrengen en focussen van de laserstraal, die gebruikt wordt om materialen te snijden en graveren. Maar wist u ook dat de spiegels en lenzen regelmatig vervangen moeten worden om de optimale kwaliteit en levensduur van uw machine te garanderen? In dit artikel leggen we uit waarom dat zo is, en waarom u het beste kunt kiezen voor de spiegels en lenzen van Lasergraaf.

Wat zijn de functies van de spiegels en lenzen in een CO2 laser machine?

Een CO2 laser machine bestaat uit een glazen laserbuis, die een infrarode laserstraal genereert door middel van een gasmengsel van koolstofdioxide, stikstof en helium. Deze laserstraal wordt via een systeem van spiegels naar de lens geleid, die de straal focust op het te bewerken materiaal. De spiegels en lenzen hebben dus twee belangrijke functies:

  • Ze reflecteren en richten de laserstraal naar de juiste positie.
  • Ze concentreren en optimaliseren de laserstraal voor een hoge precisie en snelheid.

De spiegels en lenzen zijn gemaakt van speciale materialen die het infrarode licht zo goed mogelijk reflecteren en doorlaten. De spiegels zijn meestal gemaakt van silicium (SI) met een opgedampte goudlaag, die een zeer hoge reflectiegraad heeft. De lenzen zijn meestal gemaakt van zinkseleenide (ZnSe), dat een hoge transmissiegraad heeft.

Waarom moeten de spiegels en lenzen regelmatig vervangen worden?

De spiegels en lenzen in een CO2 laser machine zijn onderhevig aan slijtage door verschillende factoren, zoals:

  • Stof en vuil: Door het snijden en graveren van materialen komt er stof en vuil vrij, dat zich kan ophopen op de spiegels en lenzen. Dit vermindert de reflectie- en transmissiegraad van de optische onderdelen, waardoor de laserstraal verzwakt en uitwaaiert. Dit resulteert in een lagere snij- en graveerkwaliteit, een hoger energieverbruik en een kortere levensduur van de laserbuis.
  • Inbranding: Door de hoge temperatuur van de laserstraal kunnen er kleine beschadigingen ontstaan op het oppervlak van de spiegels en lenzen. Dit wordt ook wel micro-pitting genoemd. Deze beschadigingen zorgen ervoor dat de laserstraal verstrooid wordt, waardoor er minder vermogen overblijft bij het materiaal. Dit leidt tot een slechtere snij- en graveerkwaliteit, een hoger energieverbruik en een kortere levensduur van de laserbuis.
  • Veroudering: Door het langdurige gebruik van de spiegels en lenzen kunnen er chemische veranderingen optreden in de materialen. Dit kan leiden tot verkleuring, vervorming of breuk van de optische onderdelen. Dit heeft een negatieve invloed op de reflectie- en transmissiegraad van de spiegels en lenzen, waardoor de laserstraal verzwakt en uitwaaiert. Dit resulteert in een lagere snij- en graveerkwaliteit, een hoger energieverbruik en een kortere levensduur van de laserbuis.

Om deze problemen te voorkomen of te verminderen, is het belangrijk om de spiegels en lenzen regelmatig schoon te maken met een zachte doek of wattenstaafje gedrenkt in alcohol of gedestilleerd water. Ook is het belangrijk om de spiegels en lenzen regelmatig te controleren op beschadigingen of verkleuringen, en ze te vervangen als dat nodig is. Een goede vuistregel is om de spiegels en lenzen minimaal één keer per jaar te vervangen, of vaker als u de machine intensief gebruikt.

Waarom zijn de spiegels en lenzen van Lasergraaf superieur in de markt?

Als u op zoek bent naar hoogwaardige spiegels en lenzen voor uw CO2 laser machine, dan bent u bij Lasergraaf aan het juiste adres. Lasergraaf is een professionele leverancier van budgetvriendelijke CO2 en fiber laser machines, die geschikt zijn voor zowel hobbyisten als professionals. Lasergraaf biedt ook een ruim assortiment aan onderdelen, accessoires en filters voor uw laser machine, zodat u altijd verzekerd bent van de beste service en ondersteuning. Lasergraaf levert gratis in heel West-Europa en heeft een eigen showroom in Goirle, waar u de machines zelf kunt zien en testen¹.

De spiegels en lenzen van Lasergraaf zijn van topkwaliteit, en hebben de volgende voordelen:

  • Ze zijn gemaakt van SI (silicium) met een opgedampte goudlaag, die een zeer hoge reflectiegraad heeft. Hierdoor krijgt u meer vermogen en scherpere focus².
  • Ze zijn zeer glad geslepen voor een strakke uniforme parallelle laserlijn. Hierdoor heeft u een hogere precisie en snelheid².
  • Ze zijn eenvoudig te installeren en te vervangen, zodat u snel weer aan de slag kunt met uw projecten.
  • Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en types, afhankelijk van uw machine en toepassing. Een typische CO2 lasermachine heeft 3 spiegels en 1 lens, maar grotere machines kunnen 5 spiegels hebben. De spiegels hebben meestal een diameter van 20 of 25 mm, en de lenzen hebben meestal een focuslengte van 50.8 of 63.5 mm².

Met de spiegels en lenzen van Lasergraaf haalt u het beste uit uw CO2 laser machine. U zult merken dat uw snij- en graveerkwaliteit verbetert, uw energieverbruik vermindert en uw laserbuis langer meegaat. Bovendien profiteert u van de scherpe prijzen en de snelle levering van Lasergraaf.

Wacht niet langer en bestel nu uw spiegels en lenzen voor CO2 laser machines bij Lasergraaf! U kunt eenvoudig online bestellen via de webshop, of contact opnemen met de klantenservice voor advies of vragen. Met de spiegels en lenzen van Lasergraaf bent u verzekerd van een optimale werking van uw CO2 laser machine!


(1) Shop – budgetvriendelijke CO2 en fiber laser machines. https://lasergraaf.nl/.
(2) SI spiegels voor co2 laser diameter 25 mm – budgetvriendelijke CO2 en …. https://lasergraaf.nl/product/si-spiegel-voor-co2-laser-diameter-25-mm-onderhoud-vervanging/.
(3) waarom gaan laserbuizen, spiegels en lenzen soms kapot …. https://lasergraaf.nl/waarom-gaan-laserbuizen-spiegels-en-lenzen-soms-kapot/.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.