fiber laser oplossingen voor RVS (inox) roestvrij staal

Roestvast staal is een van de meest gesneden metalen bij onze fiber laser klanten. Om rvs (oftwel Inox) goed te kunnen snijden met de fiber laser geven we hierbij de nodige data om tot een perfect resultaat te komen :

Snij-diktes voor roestvast staal bij fiber laser vermogens

Materiaalplaat diktebenodigd vermogen
Rvs – inox3 millimeter500 Watt
Rvs – inox4 millimeter750 Watt
Rvs – inox5 millimeter1000 Watt
Rvs – inox6 millimeter1500 Watt
Rvs – inox8 millimeter2000 Watt
Rvs – inox10 millimeter3000 Watt

Hulpgassen bij snijden van RVS

Hulpgassen zorgen voor schone snedes and snelheid bij het snijden van metalen. Bij metalen zonder oxides wordt bij voorkeur zuurstof toegepast om het snijprocess te ondersteunen, maar bij roestvast staal gebruiken we bij voorkeur Stikstof (N2) voor het snijproces.

De druk van het snijgas maar ook de kwaliteit (puurheid) van het gas hebben grote invloed op de kwaliteit van de snijkerf. Te hoge drukken bij dunne platen kan de plaat of de laserkop zelf beschadigen. Voor dikkere platen zijn daarentegen wel weer hogere drukken nodig. Bij verontreinigd gas zal de fiber laser slecht of helemaal niet snijden.  Snijgassen dienen dan ook puur te zijn, vrij te zijn van vocht of olie en verontreinigingen.

Afmeting van de nozzle / snijkop

Bij hogere hulpgas drukken hebben we ook een grotere doorlaat in de nozzle nodig om beschadigingen te voorkomen. Bij lagedruk snijden gebruiken we nozzles met kleine doorlaat voor dunnere platen.

Afstand van de nozzle tot het materiaal

De fiber laser nozzle afstand tot het te snijden materiaal is een belangrijke factor voor de kwaliteit van de kerf. Hoe dichter de fiber laser nozzle bij het metaal staat hoe beter de snijkerf, echter in de praktijk zal de snijkop vaak iets hoger gezet worden om beschadigingen aan apparatuur en materiaal te voorkomen. (Al onze fiber lasers zijn uitgevoerd met automatische adaptieve hoogte-meting tijdens het snijden zodat de laserkop mee beweegt bij de kromming van materiaal).