bewerkingen met een fiber laser , wat kun je er mee ?

De Fiber laser is sterk in opkomst ! 

Doordat fiberlasers enorm krachtig zijn, nagenoeg onderhoudsvrij zijn en makkelijk 80.000 uur kunnen werken worden deze machines steeds populairder. Prijs was eerst nog een grote drempel, maar lasergraaf doorbrak al lang geleden de 10.000 Euro grens en levert nu zelfs fiber markeer lasers vanaf 6.650,- Euro.

De fiber markeer laser kan in tegenstelling tot de CO2 lasers direct metalen bewerken. Lasers van 20 tot 30 Watt kunnen graveren en markeren, en vanaf 50 Watt wordt het zelfs mogelijk om dunne metalen te snijden of diep te graveren. De fiberlaser is ook 10x scherper dan een Co2 laser en in geval van graveermachines vanwege de galvo spiegels tot 1000 x sneller.

Bewerkingen met de fiber markeer laser

fiberlasers tot 50 Watt worden gerekend tot de zogenaamde graveer- of markeer lasers. Deze machines worden gebruikt om de oppervlakten van metalen en kunststoffen te bewerken en te voorzien van teksten, logo’s, nummering etc. De manier waarop de oppervlakten bewerkt worden varieert met de materialen en/of de laser instellingen en hebben elk een ander effect :

 • Gloeien (Annealing) : De laser verhit het oppervlak van een materiaal sterk maar niet agressief waardoor de microstructuur van het materiaal verandert. Hierdoor kan een verkleuring ontstaan van gitzwart tot alle kleuren van de regenboog waardoor men in bepaalde materialen zeer gedetailleerd kleur aan kan brengen met de fiber laser . Bij gloeien wordt geen materiaal verwijdert. Teksten en logo’s zijn niet voelbaar.
 • Inbranden : De oppervlakte van het materiaal wordt aggressief bestookt met een fiber laser waardoor er een ruw aangebrand oppervlak ontstaat. Dit is de meest gebruikte vorm van fiber laser markering.
 • Graveren : De laser verhit het oppervlak van een materiaal waardoor het op microscopisch niveau explodeert. Hierdoor wordt een zeer dun laagje materiaal verdampt en verwijdert. Ook zal in veel gevallen de oppervlakte verkleuren. Teksten en Logo’s zijn voelbaar (licht verdiept).
 • Diep graveren : Met hoge laser vermogens of door meerdere malen over hetzelfde werk te graveren ontstaan uiteindelijk voelbare dieptes. Diep graveren kan varieren van 0,001 mm tot wel 10 mm. diep. Doordat een fiberlaser ook heel snel kan varieren in vermogen is ook 3-D relief graveren mogelijk. Er wordt veel materiaal verwijdert wat veilig afgezogen moeten worden.
 • Toplaag verwijdering : Bij gecoate materialen (gelakt, geanodiseerd, poedercoat, oxidelaag / roest etc.) wordt de fiber laser gebruikt om de toplaag te verwijderen en het onderliggende materiaal bloot te leggen. Wordt gebruikt voor ontroesten van metaal, belettering op (sport)bokalen, machine type-plaatjes etc.
 • Foamen : De fiber laser zorgt ervoor dat onderliggend materiaal opzwelt of uit zet , vaak in combinatie met verkleuring. Logo’s en teksten worden voelbaar en liggen bovenop het materiaal. Foamen wordt vaak gedaan bij kunststoffen, zoals typenummering op witte kunststoffen, CE en ander markeringen op plastics etc.
 • Frosting : Materiaal wordt onder invloed van de fiber laser veelal wit en ligt nauwelijks voelbaar bovenop het product. Er wordt geen materiaal weggehaald. Wordt vaak toegepast op blank aluminium om een witte coating te krijgen.
 • Snijden : Met laser vermogens vanaf 300 watt kunnen ferro en non-ferro metalen direct en in 1 keer braamloos gesneden worden. Het snijden van metalen met een fiberlaser heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van conventionele technieken. Klik hier voor een overzicht van fiber snij lasers.

Met de verschillende technieken hierboven kun je alle variaties verkrijgen om de markeringen of snedes in je materiaal te verwezelijken. De onderstaande materialen zijn zeer goed met de fiber laser te bewerken :

 • staal
 • koolstof staal
 • titanium
 • goud
 • zilver
 • platinum
 • RVS (inox)
 • blik
 • aluminium
 • brons
 • messing
 • koper
 • gegalvaniseerd metaal
 • verchroomd materiaal
 • nikkel
 • carbide
 • geanodiseerd metaal
 • acrylaat
 • pvc <!>
 • PP
 • EPS
 • rubber
 • latex
 • ABS
 • HDPE
 • Keramiek

6 gedachtes op “bewerkingen met een fiber laser , wat kun je er mee ?”

  1. Dag Eric, al onze markeermachines kunnen RVS graveren. Voor het mooiste resultaat kies je dan een MOPA fiber laser. Voor snijden kun je met LUNA of KRISTEL 500 Watt al tot 3 mm RVS snijden

 1. Ik wil graag weten welke machine voor mij geschikt is. Het moet dun plaat materiaal snijden met een dikte van 0.20/0.25mm. Meestal staal met een nikkel coating of puur nikkel..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • 5 star review  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020

  5 star review  Dat René van den Bergh onze nieuwe account manager is geworden is echt énorm fijn! Hij staat meteen voor je klaar als dat nodig is en helpt je super goed! Hij is een perfectionist en straalt echt passie uit voor zijn werk. Een echte topper!

  thumb Linda Botermans
  3/19/2020

  5 star review  Mooie lasermachine gekocht. Helaas werkte de koeling niet goed. Super fijne en snelle hulp op afstand en uiteindelijk de pomp zonder probleem omgeruild. Bedankt voor de goede service!

  thumb Susanne vd Vlist
  7/24/2020
 • 5 star review  Gisteren hebben we de basistraining voor de Nastja 60W lasermachine gevolgd bij Rene. Deze training was duidelijk, goed verzorgd en er was genoeg ruimte voor de vragen die wij hadden. Na afloop hebben we de machine ingeladen en konden we in onze werkplaats direct aan de slag.

  thumb Daphne Berk
  9/01/2020

  5 star review  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020

  5 star review  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020
 • 5 star review  René, dankjewel voor de deskundige instructie. Het was een bijzonder leerzame, maar ook leuke dag! Wij hebben al erg veel zin om met de machines aan het werk te gaan en voelen ons daar ook bekwaam voor. Mocht dat niet zo zijn, dan weten we dat we op je kunnen rekenen.

  thumb Erwin Meijerink
  7/11/2020

  5 star review  Zeer goed geholpen door Nastja! Uitgebreide en duidelijke instructies gekregen tijdens aflevering. De graveermachine werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk.

  thumb Leo Blocker
  3/22/2020

  5 star review  Inmiddels twee weken zijn wij van Foretti.nl bezig met onze nieuwe Nastja 60w, en wat een machine! Ook hebben wij van René van den Bergh de basistraining gehad plus enkele tips en tricks voor het gebruik van de machine. De training was helder en duidelijk met veel mogelijkheden om vragen te stellen. Zeer tevreden, en een aanrader voor iedereen die met lasergraveren aan de gang gaat.

  thumb Hans VAN SETTEN
  9/07/2020
 • 5 star review  Héél blij met mijn nieuwe account manager René van den Bergh, zelfs vandaag, op zondag...heeft hij mij geholpen zodat ik verder kon met een opdracht voor iDeMo hout, René nogmaals bedankt!...de 5 sterren heb je dik verdiend!

  thumb Monique Belder
  3/08/2020

  5 star review  Vandaag onze co2 laser opgehaald. Duidelijke uitleg gekregen van Nastja. Nu gaan kijken wat we allemaal voor mooie dingen kunnen maken. Bij de Demonstratie en aankoop ook nog aan het rad mogen draaien en een leuke korting van €250 gewonnen. Onze eerste ervaring met Lasergraaf is uitstekend !!

  thumb Marcel Suiskens
  6/19/2020

  5 star review  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020
 • 5 star review  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020

  5 star review  René heeft ons goed ingelicht over de mogelijkheden van een lasergrafeer machine. Dit doormiddel van een interactieve uitleg waarbij we zelf ook al de machine mochten gebruiken, erg leuk! We waren daarom ook snel overtuigd dat we er een wilde, en dat hij van lasergraaf zou komen. Ook nu we de machine al een tijdje hebben blijft René betrokken en vraagt regelmatig of we nog ergens tegen aan lopen. Al met al super tevreden dus!

  thumb Rhona Bos
  1/23/2020

  5 star review  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020
Scroll naar top
0

Je winkelwagen