wat is het gasverbruik van mijn fiberlaser ?

U bent hier :
< terug

Voor , tijdens en na de installatie van de fiber laser machines krijgen we altijd veel vragen over het gasverbruik bij het snijden van metalen. Hieronder geven we wat achtergrond informatie en tips voor de juiste gas levering en het gebruik van de hulpgassen.

De laserkwaliteit stikstof en zuurstof die gebruikt worden bij het snijden van de metalen moet ten eerste onder de juiste druk beschikbaar zijn aan de machine.

Voor zuurstof moet minimaal 8 bar beschikbaar zijn (800 kPa) regelbaar van 5 tot 10 bar.

voor stikstof moet tot 20 bar beschikbaar zijn (2 mPA), regelbaar van 10 tot 20 bar.

Hoeveel gas de machine uiteindelijk verbruikt is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals onder andere :

de nozzle diameters die gebruikt wordt bij het snijden

Hoe groter het gaatje in de snij-nozzle is hoe meer liter gas er per tijdseenheid nodig is om dezelfde DRUK te behouden. Als de nozzle diameter verdubbeld dan wordt het gasverbruik kwadratisch hoger  en zal er dus 4x meer gas verbruikt worden.


de gasdrukken die gebruikt wordt bij het snijden

Hogere drukken geven vaak een schonere snij-kerf maar daardoor word ook meer gas verbruikt.


de snelheid waarmee het materiaal gesneden wordt

Tijdens het snijden wordt hulpgas continu door de nozzle naar buiten geblazen. Bij een langzamere snelheid duurt het proces langer en zal er per strekkende meter gesneden materiaal meer gas verbruikt worden.


de materiaal soort en materiaal dikte

Uiteraard zal dikker materiaal langzamer snijden, maar met de dikte van het materiaal zal ook de gasdruk moeten varieren. In het algemeen kan gesteld worden dat :

 • zuurstof drukken omlaag gaan bij dikker wordende materialen (staal)
 • stikstof drukken omhoog gaan bij dikker wordende materialen (RVS)

het vermogen van de laserbron en het type / merk laserbron

afhankelijk van het vermogen van de laserbron en de karakteristiek van de laserstraal zelf zal de machine sneller of langzamer het materiaal kunnen piercen en vervolgens kunnen snijden. Zwaardere laserbronnen zijn in de praktijk goedkoper in gebruik door hogere snelheden en minder gasverbruik.


parameter instellingen zoals focushoogte, dynamische regeling etc.

De fijnafstelling van parameters heeft ook grote invloed op het uitendelijke gasverbruik. Zo kan een verschil in focusinstelling van 0,1 mm. reeds een verschil in snelheden veroorzaken van 15% of meer. De operator kan daarnaast bewust kiezen voor variabelen als een extreem schone snijkerf , hoge snelheid , brede of smalle kerf , koelpunten , automatische snelheidsregeling etc. waardoor het gasverbruik sterk varieert.


de gasverliezen in de installatie zelf

De installatie van hoge druk tanks, pakketten, leidingen en reduceerventielen kunnen ook leiden tot flinke gasverliezen. Bij het afsluiten van de machine dienen toevoerleidingen drukloos gesteld te worden. Hoe langer de toevoerleidingen zijn, hoe groter de diameter moet zijn, en hoe hoger het gasverlies is.

Ook de keuze tussen vullingen met 300 bar of 200 bar maakt veel verschil. De laatste 18-20 bar zal altijd in de tanks achter blijven. Door een pakket met 300 bar vulling te kiezen is het rendement van de pakketten flink hoger en zal er uiteindelijk minder gas verloren gaan.

 

Gemiddelde waardes voor gasverbruik zijn vanwege bovenstaande factoren moeilijk te geven. Mocht je toch een indicatie nodig hebben neem dan de volgende waardes als uitgangspunt :

voor het snijden van 3 mm roestvaststaal kan het gebruik op lopen tot 40 m3 / uur 

voor het snijden van 4 mm roestvaststaal kan het gebruik op lopen tot  55 m3 / uur 

In de praktijk ligt het verbruik vaak een stuk lager, maar de gastoevoer moet deze volumes uiteindelijk wel kunnen leveren. In een ander praktijkvoorbeeld kun je heel grofweg stellen dat :

een 50 liter stikstoffles met 300 Bar voordruk is binnen ongeveer 35 minuten geheel leeg bij continu vol verbruik.

Ook dit is een extreem voorbeeld en komt in de praktijk haast niet voor, maar het geeft je een indicatie van de bovengrens.

Voor zuurstof geldt in het algemeen dat de drukken vele malen lager liggen dan bij stikstof en dat zuurstof ook vele malen goedkoper is. De voorzieningen voor zuurstof zijn dan ook een stuk minder veeleisend.

 

Wil je meer informatie over de levering van gassen en de installatie van tanks & leidingwerk ? Neem dan contact op met Frank Essink van Air products.  Air products weet als geen ander wat er precies komt kijken bij de installatie van laser hulpgassen.

Frank Essink is bereikbaar op telefoonnummer :

essinkf@airproducts.com

Mobiel:(06)-53815323 / klantenservice:(020)-2061701

 

Table of Contents

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • 5 star review  We merkten meteen dat René wist waarover hij praat: veel kennis die hij graag met zijn klanten deelt. Een aardig man met een goede commerciële en menselijke instelling: doe zo verder René en Lasergraaf!

  thumb Nathalie Uytterhoeven
  9/24/2020

  5 star review  Nastja heeft mij te woord gestaan. Zeer netjes en professionele hulp, zeker een aanrader.

  thumb daan rietberg
  6/20/2020

  5 star review  Zeer goed geholpen door Nastja! Uitgebreide en duidelijke instructies gekregen tijdens aflevering. De graveermachine werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk.

  thumb Leo Blocker
  3/22/2020
 • 5 star review  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020

  5 star review  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020

  5 star review  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020
 • 5 star review  Gisteren hebben we de basistraining voor de Nastja 60W lasermachine gevolgd bij Rene. Deze training was duidelijk, goed verzorgd en er was genoeg ruimte voor de vragen die wij hadden. Na afloop hebben we de machine ingeladen en konden we in onze werkplaats direct aan de slag.

  thumb Daphne Berk
  9/01/2020

  5 star review  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020

  5 star review  Vandaag onze co2 laser opgehaald. Duidelijke uitleg gekregen van Nastja. Nu gaan kijken wat we allemaal voor mooie dingen kunnen maken. Bij de Demonstratie en aankoop ook nog aan het rad mogen draaien en een leuke korting van €250 gewonnen. Onze eerste ervaring met Lasergraaf is uitstekend !!

  thumb Marcel Suiskens
  6/19/2020
 • 5 star review  Ik ben super tevreden met mijn nieuwe lasersnijder (Nastja). Zij loopt als een zonnetje. De uitleg en begeleiding rond om mijn laser snijder was top. De Nastja laser snijder is zeker een aanrader voor iedereen die wilt instappen met laser snijden.

  thumb Sven Wenting
  7/21/2020

  5 star review  deftige klare basis uitleg van Renè , je kan meteen aan de slag eenmaal bezig altijd bereid de vragen te beantwoorden merci Renè

  thumb Gailliaert Eddy
  4/17/2020

  5 star review  Mooie lasermachine gekocht. Helaas werkte de koeling niet goed. Super fijne en snelle hulp op afstand en uiteindelijk de pomp zonder probleem omgeruild. Bedankt voor de goede service!

  thumb Susanne vd Vlist
  7/24/2020
 • 5 star review  Héél blij met mijn nieuwe account manager René van den Bergh, zelfs vandaag, op zondag...heeft hij mij geholpen zodat ik verder kon met een opdracht voor iDeMo hout, René nogmaals bedankt!...de 5 sterren heb je dik verdiend!

  thumb Monique Belder
  3/08/2020

  5 star review  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020

  5 star review  René heeft ons goed ingelicht over de mogelijkheden van een lasergrafeer machine. Dit doormiddel van een interactieve uitleg waarbij we zelf ook al de machine mochten gebruiken, erg leuk! We waren daarom ook snel overtuigd dat we er een wilde, en dat hij van lasergraaf zou komen. Ook nu we de machine al een tijdje hebben blijft René betrokken en vraagt regelmatig of we nog ergens tegen aan lopen. Al met al super tevreden dus!

  thumb Rhona Bos
  1/23/2020
Scroll naar top
0

Je winkelwagen