wat betekent laser klasse 3R ?

Hoe kunnen we helpen?

wat betekent laser klasse 3R ?

U bent hier :
< terug

Laserbronnen en lasermachines zijn in Europa verdeeld in 4 klasses en enkele sub-klasses. Klasse 3R wordt gebruikt voor machine waarbij geen extra persoonlijke beschermingsmiddelen modig zijn. De R in klasse 3R staat voor “relaxed” en geeft al aan dat deze norm minder streng is dan de bovenliggende klasse 3B of klasse 4.

Bij klasse 3R machines is het niet nodig om extra maatregelen te treffen of bijvoorbeeld laser veiligheidsbrillen te gebruiken. Lasermachines Klasse 3R mogen overal toegepast worden. Vaak wordt klasse 3R gebruikt omdat een lasermachine nog ergens een kleine zichtbare rode laser heeft om aan te geven waar de machine gaat snijden of graveren.

Deze rode aanwijslasers hebben meestal een vermogen tot 5 milliwatt en daarom wordt de aanduiding 3R gebruikt. Het is bij deze kleine aanwijslasers nagenoeg niet mogelijk om in de straal te kijken. Daarnaast geven de aanwijslasers zichtbaar rood licht en zorgt de oogreflex er ook voor dat deze lasers als ongevaarlijk beschouwd worden.

Indien gewenst kan lasergraaf bij de meeste lasermachines de red-dot ook uitschakelen. De laser wordt dan een klasse-1 machine maar de red-dot functie kan dan niet meer gebruikt worden.

btr

n.b. voor laser-pointers die los in de handel verkrijgbaar zijn heeft de Nederlandse wet een uitzondering gemaakt. Deze laserpointers mogen niet aan particulieren verkocht worden. Dit is dus niet van toepassing op stationaire laser machines.

 

Het is niet veilig om direct in de aanwijslaser straal te kijken met behulp van optische instrumenten zoals vergrootglazen , lenzen, miscroscopen etc.

Table of Contents

reageer of stel je vraag hier :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.