spiegels afstellen op je CO2 lasermachine

Hoe kunnen we helpen?

spiegels afstellen op je CO2 lasermachine

U bent hier :
< terug

Als eigenaar van een CO2 lasermachine ben je over het algemeen een gelukkig mens ; alleen wanneer het aan komt op het afstellen van de optiek (spiegels + lens) merken we dat mensen vaak even wat ongelukkiger worden. Hierbij enkele steuntjes in de rug om de frustraties te boven te komen :

 • Het controleren en eventueel bijstellen van spiegels en lens op uw CO2 lasermachine dient bij voorkeur wekelijks te gebeuren en hoort bij het klein onderhoud wat je zelf doet
 • afstellen kan vooral in het begin een erg frustrerend en tijdrovend karweitje zijn
 • na het opbouwen van wat ervaring kunt je zelf alle spiegels binnen 3-5 minuutjes afstellen
 • spiegels kunnen na verloop van tijd enigzins verlopen door snelle bewegingen van de lasermachine, of tijdens transport.

Lasers zijn precisie apparaten en het afstellen van de optiek komt dus ook zeer nauw. Als de laserstraal een fractie van een millimeter afwijkt kan dit al gevolgen hebben voor het snijvermogen of de graveerkwaliteit.

verliest de lasermachine vermogen ?
Worden gravures vaag ?
Zie je schaduwlijnen bij het snijden ?
Lijkt het laserpad “scheef” te staan ?

Dit zijn stuk voor stuk indicatoren dat de spiegels afgesteld moeten worden of dat de lens vervangen moet worden.

 

spiegels afstellen in de praktijk 

Begin de wekelijkse controle bij spiegel #3 door voor het gat in de laserkop een stukje tape te plakken. Gebruik bij voorkeur thermische printerlabels (die verkleuren lekker snel zonder te verbranden). Heb je geen thermische printerlabels gebruik dan een schilderstape. Plak daarbij dan 4 tot 6 laagjes op elkaar zodat het wat dikker wordt en de laserstraal straks niet door de tape heen brandt.

Zet nu het maximale vermogen van de laser op 18-20% zodat de laser straks niet door de tape brandt. Stel het maximum vermogen in op de lasermachine zelf – niet op de computer.

Zet de laserkop met de cursor-toetsen ergens links boven in de hoek

schiet nu een kort laserpulse af door kort op de “pulse-knop” te drukken. Er ontstaat nu een klein brandvlekje op de tape zodat je kunt zien waar de laserstraal precies door het gat van spiegel #3 gaat.

Als de machine goed afgesteld is zit het brandvlekje precies in het midden van de opening op de laserkop. Je kunt nu deze stap herhalen in alle 4 de hoeken van de machine terwijl je de tape op de laserkop laat zitten. In het ideale geval zullen alle 4 brandvlekjes elkaar in het midden overlappen. Je weet dan dat spiegel #1 en spiegel #2 correct afgesteld staan.

Overlappen de vlekjes niet ? Dan zul je (in de meeste gevallen) spiegel #2 ietsje bij moeten stellen door aan de stelschroefjes te draaien. Draai de stelschroefjes telkens met kleine beetjes en schiet opnieuw een kort pulse af op hetzelfde stukje tape totdat de brandvlekjes mooi in het midden samen komen.

Alhoewel de zichtbare laserstraal van de “red-dot” nooit gebruikt mag worden voor het afstellen van spiegels, kun je aan die red-dot wel zien welke kant je op beweegt als je aan de stelschroeven van de spiegels gaat draaien. Dit kan handig zijn bij het afstellen. Probeer echter niet om de rode zichtbare laserpunt nu in het midden van de opening te stellen, maar gebruik de zichtbare laser alleen voor wat richtingsgevoel.

Tot dusver heb je alleen spiegel #1 en #2 gecontroleerd. Pas als de brandvlekjes op de tape in alle 4 de hoeken van de lasermachine over elkaar heen vallen kun je verder om spiegel #3 te controleren.


Om spiegel #3 te kunnen controleren zetten we de honingraat tafel een stuk omlaag en plakken daarna een stukje tape onderop de nozzle van de laserkop. Als de luchtcompressor de tape van de nozzle blaast kan de tape een beetje omgevouwen en aan de zijkant van de nozzle geplakt worden.

btrhdr

Zet indien nodig het maximale vermogen van de lasermachine weer iets omhoog en schiet nu wederom een pulsje af zodat we een klein gaatje in de tape prikken.

Neem de tape voorzichtig van de nozzle en houdt daarbij de orientatie in de gaten (tape niet verdraaien). Kijk nu naar het brandgaatje en de afdruk die de nozzle op de tape heeft achter gelaten. Als spiegel #3 goed afgesteld staat zit het brandgaatje exact in het midden van de cirkelvormige nozzle afdruk.

btrhdr

Als het brandgaatje niet in het midden zit kan spiegel #3 in kleine stapjes bijgesteld worden. Draai daarvoor de stelschroeven steeds met kleine stapjes, schiet een nieuw gaatje in een stukje tape en controleer of het gaatje midden in de cirkel van de nozzle zit.

 

 

 

Table of Contents

3 thoughts on “spiegels afstellen op je CO2 lasermachine”

 1. Hele goede instructie. Ik mis alleen hoe je het beste de hoogte bepaal uitgang Laser kop tot honingbed. Wat gebeurt er als ik de verstelbare lenshouder omhoog of omlaag beweeg? Kunt u met mij contact opnemen via jcens@home.nl of bellen naar 0623020219

 2. Bonjour,
  Le faisceau laser ne sort pas du tube, il est dévié à l’intérieur sur la cathode ou anode (celle la plus proche de la sortie).
  Est-il possible de corriger cela ou le tube est HS?
  Merci beaucoup

reageer of stel je vraag hier :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.