spiegels afstellen op je CO2 lasermachine

Hoe kunnen we helpen?

U bent hier :
< terug

Als eigenaar van een CO2 lasermachine ben je over het algemeen een gelukkig mens ; alleen wanneer het aan komt op het afstellen van de optiek (spiegels + lens) merken we dat mensen vaak even wat ongelukkiger worden. Hierbij enkele steuntjes in de rug om de frustraties te boven te komen :

 • Het controleren en eventueel bijstellen van spiegels en lens op uw CO2 lasermachine dient bij voorkeur wekelijks te gebeuren en hoort bij het klein onderhoud wat je zelf doet
 • afstellen kan vooral in het begin een erg frustrerend en tijdrovend karweitje zijn
 • na het opbouwen van wat ervaring kunt je zelf alle spiegels binnen 3-5 minuutjes afstellen
 • spiegels kunnen na verloop van tijd enigzins verlopen door snelle bewegingen van de lasermachine, of tijdens transport.

Lasers zijn precisie apparaten en het afstellen van de optiek komt dus ook zeer nauw. Als de laserstraal een fractie van een millimeter afwijkt kan dit al gevolgen hebben voor het snijvermogen of de graveerkwaliteit.

verliest de lasermachine vermogen ?
Worden gravures vaag ?
Zie je schaduwlijnen bij het snijden ?
Lijkt het laserpad “scheef” te staan ?

Dit zijn stuk voor stuk indicatoren dat de spiegels afgesteld moeten worden of dat de lens vervangen moet worden.

 

spiegels afstellen in de praktijk 

Begin de wekelijkse controle bij spiegel #3 door voor het gat in de laserkop een stukje tape te plakken. Gebruik bij voorkeur thermische printerlabels (die verkleuren lekker snel zonder te verbranden). Heb je geen thermische printerlabels gebruik dan een schilderstape. Plak daarbij dan 4 tot 6 laagjes op elkaar zodat het wat dikker wordt en de laserstraal straks niet door de tape heen brandt.

Zet nu het maximale vermogen van de laser op 18-20% zodat de laser straks niet door de tape brandt. Stel het maximum vermogen in op de lasermachine zelf – niet op de computer.

Zet de laserkop met de cursor-toetsen ergens links boven in de hoek

schiet nu een kort laserpulse af door kort op de “pulse-knop” te drukken. Er ontstaat nu een klein brandvlekje op de tape zodat je kunt zien waar de laserstraal precies door het gat van spiegel #3 gaat.

Als de machine goed afgesteld is zit het brandvlekje precies in het midden van de opening op de laserkop. Je kunt nu deze stap herhalen in alle 4 de hoeken van de machine terwijl je de tape op de laserkop laat zitten. In het ideale geval zullen alle 4 brandvlekjes elkaar in het midden overlappen. Je weet dan dat spiegel #1 en spiegel #2 correct afgesteld staan.

Overlappen de vlekjes niet ? Dan zul je (in de meeste gevallen) spiegel #2 ietsje bij moeten stellen door aan de stelschroefjes te draaien. Draai de stelschroefjes telkens met kleine beetjes en schiet opnieuw een kort pulse af op hetzelfde stukje tape totdat de brandvlekjes mooi in het midden samen komen.

Alhoewel de zichtbare laserstraal van de “red-dot” nooit gebruikt mag worden voor het afstellen van spiegels, kun je aan die red-dot wel zien welke kant je op beweegt als je aan de stelschroeven van de spiegels gaat draaien. Dit kan handig zijn bij het afstellen. Probeer echter niet om de rode zichtbare laserpunt nu in het midden van de opening te stellen, maar gebruik de zichtbare laser alleen voor wat richtingsgevoel.

Tot dusver heb je alleen spiegel #1 en #2 gecontroleerd. Pas als de brandvlekjes op de tape in alle 4 de hoeken van de lasermachine over elkaar heen vallen kun je verder om spiegel #3 te controleren.


Om spiegel #3 te kunnen controleren zetten we de honingraat tafel een stuk omlaag en plakken daarna een stukje tape onderop de nozzle van de laserkop. Als de luchtcompressor de tape van de nozzle blaast kan de tape een beetje omgevouwen en aan de zijkant van de nozzle geplakt worden.

btrhdr

Zet indien nodig het maximale vermogen van de lasermachine weer iets omhoog en schiet nu wederom een pulsje af zodat we een klein gaatje in de tape prikken.

Neem de tape voorzichtig van de nozzle en houdt daarbij de orientatie in de gaten (tape niet verdraaien). Kijk nu naar het brandgaatje en de afdruk die de nozzle op de tape heeft achter gelaten. Als spiegel #3 goed afgesteld staat zit het brandgaatje exact in het midden van de cirkelvormige nozzle afdruk.

btrhdr

Als het brandgaatje niet in het midden zit kan spiegel #3 in kleine stapjes bijgesteld worden. Draai daarvoor de stelschroeven steeds met kleine stapjes, schiet een nieuw gaatje in een stukje tape en controleer of het gaatje midden in de cirkel van de nozzle zit.

 

 

 

Table of Contents

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • 5 star review  Gisteren hebben we de basistraining voor de Nastja 60W lasermachine gevolgd bij Rene. Deze training was duidelijk, goed verzorgd en er was genoeg ruimte voor de vragen die wij hadden. Na afloop hebben we de machine ingeladen en konden we in onze werkplaats direct aan de slag.

  thumb Daphne Berk
  9/01/2020

  5 star review  Goede uitleg gekregen bij de aankoop van de lasercutter. Ben nu een week met de cutter aan het testen en het resultaat is super.

  thumb Dirk Wouters
  7/15/2020

  5 star review  Dat René van den Bergh onze nieuwe account manager is geworden is echt énorm fijn! Hij staat meteen voor je klaar als dat nodig is en helpt je super goed! Hij is een perfectionist en straalt echt passie uit voor zijn werk. Een echte topper!

  thumb Linda Botermans
  3/19/2020
 • 5 star review  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020

  5 star review  De machine werkt fantastisch. Perfect geleverd, op tijd en volgens afspraak. Een absolute meerwaarde is Francis, de technieker van lasergraaf. Wat een service en databank is die man! Prive zal ik er ook een aankopen en dan is het zeker bij Lasergraaf en Francis als technieker! Bedankt!!

  thumb Hans Steenbeke
  7/16/2020

  5 star review  Zeer goed geholpen door Nastja! Uitgebreide en duidelijke instructies gekregen tijdens aflevering. De graveermachine werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk.

  thumb Leo Blocker
  3/22/2020
 • 5 star review  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020

  5 star review  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020

  5 star review  Nastja heeft mij te woord gestaan. Zeer netjes en professionele hulp, zeker een aanrader.

  thumb daan rietberg
  6/20/2020
 • 5 star review  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020

  5 star review  deftige klare basis uitleg van Renè , je kan meteen aan de slag eenmaal bezig altijd bereid de vragen te beantwoorden merci Renè

  thumb Gailliaert Eddy
  4/17/2020

  5 star review  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020
 • 5 star review  Inmiddels twee weken zijn wij van Foretti.nl bezig met onze nieuwe Nastja 60w, en wat een machine! Ook hebben wij van René van den Bergh de basistraining gehad plus enkele tips en tricks voor het gebruik van de machine. De training was helder en duidelijk met veel mogelijkheden om vragen te stellen. Zeer tevreden, en een aanrader voor iedereen die met lasergraveren aan de gang gaat.

  thumb Hans VAN SETTEN
  9/07/2020

  5 star review  We merkten meteen dat René wist waarover hij praat: veel kennis die hij graag met zijn klanten deelt. Een aardig man met een goede commerciële en menselijke instelling: doe zo verder René en Lasergraaf!

  thumb Nathalie Uytterhoeven
  9/24/2020

  5 star review  Mooie lasermachine gekocht. Helaas werkte de koeling niet goed. Super fijne en snelle hulp op afstand en uiteindelijk de pomp zonder probleem omgeruild. Bedankt voor de goede service!

  thumb Susanne vd Vlist
  7/24/2020
Scroll naar top
0

Je winkelwagen