periodiek onderhoud aan uw fiberlaser

U bent hier :
< terug

De fiber snij lasers kenmerken zich doordat de machines extreem stabiel zijn en over het algemeen weinig onderhoud vergen. Omdat het onderhoud zo licht is wordt het in de praktijk soms dan maar helemaal overgeslagen maar dat is uiteraard niet de bedoeling. We adviseren om ongeveer elke 20 draaiuren de volgende zaken te controleren :

SMERING

De meeste van onze fiber laser machines hebben een automatisch smeer systeem. Controleer of er nog voldoende lijnbaanolie aanwezig is in de voorraadtank. Open de zwarte harmonica stofkappen en controleer ook alle geleidingen en kijk of ze inderdaad voozrien worden van olie. Indien de machine niet voorzien is van automatische smering pomp dan met de hendel op het smeersysteem zelf de olie door.

GELEIDING

Als de geleiding toch gecontroleerd wordt op olie, kijk dan ook of er geen verontreinigingen of vreemde voorwerpen te zien zijn. Een flinke metaalschilfer in de tandradbaan kan deze al beschadigen.

METAALPOEDER / AANSLAG

Controleer alle elektrische delen op de aanwezigheid van metaalpoeder / bruine aanslag en maak deze schoon. Kijk vooral bij stekkerverbindingen en aanzuigroosters van de elektronica. Het metaalpoeder is elektrisch geleidend en kan uiteindelijk kortsluiting veroorzaken

LASERKOP CONTROLE / AFSTELLING

 1. controleer de beschermingsvensters in de laserkop op krasjes of aanslag. Raak de vensters niet aan en zorg dat er geen stof in de laserkop kan komen tijdens controle. Vervang de vensters direct in geval van twijfel. Een vervuild of bekrast venster kan scheuren of exploderen en de hele laserkop van binnen beschadigen. (zei “1” en “4” op tekening) – let op ! Venster boven en onder hebben verschillende maten.
 2. Controleer of de klemring van de beschermingsvensters nog intact is. Dit zijn speciale kunststof ringen met metalen veren binnenin.
 3. controleer alle lasertips / nozzles op beschadigingen en vervang deze indien nodig (elke 100-150 snijuren per nozzle)
 4. demonteer de keramische ring boven de nozzle en controleer deze op scheuren / beschadigingen. Plaats de elektrode voorzichtig terug in de houder en draai de borgring voorzichtig maar stevig aan.
 5. controleer de uitlijning van de laserstraal door onder de nozzle een doorzichtig plakbandje te plakken en een laag vermogen pulsje af te schieten. Het gaatje wat de laser in de tape prikt dient exact in het midden te zitten van de nozzle. Draai indien nodig de 4 stelschroefjes (zie “2” op de foto ) lichtjes bij om de laserstraal correct te richten op het midden van het nozzle-gat (tip : stel telkens een klein beetje bij, en gebruik eerst een nozzle met een groot gat, en ga daarna steeds kleiner). Door de schroefjes te draaien verschuif je de laserstraal conform “3” op de afbeelding.

KALIBRATIE HOOGTEREGELING

Zorg dat de keramische ring en nozzle goed terug geplaatst zijn. kalibreer na bovenstaande controlers de BCS-100 hoogteregelaar verwacht minimaal een “good” of “excellent” bij de automatische metingen. Bevestig de meetgegevens door op enter / OK te drukken.

KOELWATER

controleer het nivo van de watervulling in de koelmachine. Controleer alle slangen op knikken en controleer het water op algen-groei. Voeg indien nodig extra alcohol toe aan het water om algengroei te voorkomen. (max alcohol content = ongeveer 10% van het totale volume)

ELECTRA

controleer de regelkast en alle bekabeling op beknelling of beschadiging. Controleer de aanzuigventilatoren in de regelkast en bij elektronica en ben verdacht op (bruine) aanslag  c.q. poedervorming. Dit is metaalpoeder en dient direct schoongemaakt te worden. Maak daarbij ook eventuele filters in aanzuigopeningen schoon.

 

Table of Contents

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • 5 star review  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020

  5 star review  Zeer goed geholpen door Nastja! Uitgebreide en duidelijke instructies gekregen tijdens aflevering. De graveermachine werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk.

  thumb Leo Blocker
  3/22/2020

  5 star review  Ik ben super tevreden met mijn nieuwe lasersnijder (Nastja). Zij loopt als een zonnetje. De uitleg en begeleiding rond om mijn laser snijder was top. De Nastja laser snijder is zeker een aanrader voor iedereen die wilt instappen met laser snijden.

  thumb Sven Wenting
  7/21/2020
 • 5 star review  We merkten meteen dat René wist waarover hij praat: veel kennis die hij graag met zijn klanten deelt. Een aardig man met een goede commerciële en menselijke instelling: doe zo verder René en Lasergraaf!

  thumb Nathalie Uytterhoeven
  9/24/2020

  5 star review  Mooie lasermachine gekocht. Helaas werkte de koeling niet goed. Super fijne en snelle hulp op afstand en uiteindelijk de pomp zonder probleem omgeruild. Bedankt voor de goede service!

  thumb Susanne vd Vlist
  7/24/2020

  5 star review  Dat René van den Bergh onze nieuwe account manager is geworden is echt énorm fijn! Hij staat meteen voor je klaar als dat nodig is en helpt je super goed! Hij is een perfectionist en straalt echt passie uit voor zijn werk. Een echte topper!

  thumb Linda Botermans
  3/19/2020
 • 5 star review  Inmiddels twee weken zijn wij van Foretti.nl bezig met onze nieuwe Nastja 60w, en wat een machine! Ook hebben wij van René van den Bergh de basistraining gehad plus enkele tips en tricks voor het gebruik van de machine. De training was helder en duidelijk met veel mogelijkheden om vragen te stellen. Zeer tevreden, en een aanrader voor iedereen die met lasergraveren aan de gang gaat.

  thumb Hans VAN SETTEN
  9/07/2020

  5 star review  Nastja heeft mij te woord gestaan. Zeer netjes en professionele hulp, zeker een aanrader.

  thumb daan rietberg
  6/20/2020

  5 star review  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020
 • 5 star review  Gisteren hebben we de basistraining voor de Nastja 60W lasermachine gevolgd bij Rene. Deze training was duidelijk, goed verzorgd en er was genoeg ruimte voor de vragen die wij hadden. Na afloop hebben we de machine ingeladen en konden we in onze werkplaats direct aan de slag.

  thumb Daphne Berk
  9/01/2020

  5 star review  Héél blij met mijn nieuwe account manager René van den Bergh, zelfs vandaag, op zondag...heeft hij mij geholpen zodat ik verder kon met een opdracht voor iDeMo hout, René nogmaals bedankt!...de 5 sterren heb je dik verdiend!

  thumb Monique Belder
  3/08/2020

  5 star review  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020
 • 5 star review  De machine werkt fantastisch. Perfect geleverd, op tijd en volgens afspraak. Een absolute meerwaarde is Francis, de technieker van lasergraaf. Wat een service en databank is die man! Prive zal ik er ook een aankopen en dan is het zeker bij Lasergraaf en Francis als technieker! Bedankt!!

  thumb Hans Steenbeke
  7/16/2020

  5 star review  deftige klare basis uitleg van Renè , je kan meteen aan de slag eenmaal bezig altijd bereid de vragen te beantwoorden merci Renè

  thumb Gailliaert Eddy
  4/17/2020

  5 star review  Sinds een paar dagen heb ik thuis de Nastja 60 w CO2 laser staan. Dankzij de heldere uitleg van René van den Bergh zowel voor als na de aankoop kon ik er direct mee aan de slag. Als ontwerper en maker van geschenk label ‘Miss T. Morning looking for stardust’ ben ik helemaal gelukkig met deze laser.

  thumb Paula Betlem
  6/06/2020
Scroll naar top
0

Je winkelwagen