periodiek onderhoud aan uw fiberlaser

Hoe kunnen we helpen?

periodiek onderhoud aan uw fiberlaser

U bent hier :
< terug

De fiber snij lasers kenmerken zich doordat de machines extreem stabiel zijn en over het algemeen weinig onderhoud vergen. Omdat het onderhoud zo licht is wordt het in de praktijk soms dan maar helemaal overgeslagen maar dat is uiteraard niet de bedoeling. We adviseren om ongeveer elke 20 draaiuren de volgende zaken te controleren :

SMERING

De meeste van onze fiber laser machines hebben een automatisch smeer systeem. Controleer of er nog voldoende lijnbaanolie aanwezig is in de voorraadtank. Open de zwarte harmonica stofkappen en controleer ook alle geleidingen en kijk of ze inderdaad voozrien worden van olie. Indien de machine niet voorzien is van automatische smering pomp dan met de hendel op het smeersysteem zelf de olie door.

GELEIDING

Als de geleiding toch gecontroleerd wordt op olie, kijk dan ook of er geen verontreinigingen of vreemde voorwerpen te zien zijn. Een flinke metaalschilfer in de tandradbaan kan deze al beschadigen.

METAALPOEDER / AANSLAG

Controleer alle elektrische delen op de aanwezigheid van metaalpoeder / bruine aanslag en maak deze schoon. Kijk vooral bij stekkerverbindingen en aanzuigroosters van de elektronica. Het metaalpoeder is elektrisch geleidend en kan uiteindelijk kortsluiting veroorzaken

LASERKOP CONTROLE / AFSTELLING

 1. controleer de beschermingsvensters in de laserkop op krasjes of aanslag. Raak de vensters niet aan en zorg dat er geen stof in de laserkop kan komen tijdens controle. Vervang de vensters direct in geval van twijfel. Een vervuild of bekrast venster kan scheuren of exploderen en de hele laserkop van binnen beschadigen. (zei “1” en “4” op tekening) – let op ! Venster boven en onder hebben verschillende maten.
 2. Controleer of de klemring van de beschermingsvensters nog intact is. Dit zijn speciale kunststof ringen met metalen veren binnenin.
 3. controleer alle lasertips / nozzles op beschadigingen en vervang deze indien nodig (elke 100-150 snijuren per nozzle)
 4. demonteer de keramische ring boven de nozzle en controleer deze op scheuren / beschadigingen. Plaats de elektrode voorzichtig terug in de houder en draai de borgring voorzichtig maar stevig aan.
 5. controleer de uitlijning van de laserstraal door onder de nozzle een doorzichtig plakbandje te plakken en een laag vermogen pulsje af te schieten. Het gaatje wat de laser in de tape prikt dient exact in het midden te zitten van de nozzle. Draai indien nodig de 4 stelschroefjes (zie “2” op de foto ) lichtjes bij om de laserstraal correct te richten op het midden van het nozzle-gat (tip : stel telkens een klein beetje bij, en gebruik eerst een nozzle met een groot gat, en ga daarna steeds kleiner). Door de schroefjes te draaien verschuif je de laserstraal conform “3” op de afbeelding.

KALIBRATIE HOOGTEREGELING

Zorg dat de keramische ring en nozzle goed terug geplaatst zijn. kalibreer na bovenstaande controlers de BCS-100 hoogteregelaar verwacht minimaal een “good” of “excellent” bij de automatische metingen. Bevestig de meetgegevens door op enter / OK te drukken.

KOELWATER

controleer het nivo van de watervulling in de koelmachine. Controleer alle slangen op knikken en controleer het water op algen-groei. Voeg indien nodig extra alcohol toe aan het water om algengroei te voorkomen. (max alcohol content = ongeveer 10% van het totale volume)

ELECTRA

controleer de regelkast en alle bekabeling op beknelling of beschadiging. Controleer de aanzuigventilatoren in de regelkast en bij elektronica en ben verdacht op (bruine) aanslag  c.q. poedervorming. Dit is metaalpoeder en dient direct schoongemaakt te worden. Maak daarbij ook eventuele filters in aanzuigopeningen schoon.

 

Table of Contents

1 thought on “periodiek onderhoud aan uw fiberlaser”

 1. Dear sir ,
  I hope you are doing well

  I have machine source RBG fiber optics leaser welding machine . We have defect and disconnect Between fiber cable and lenses

  In the same we changed the cable and need to do welding of the cable with the lenses for cutting

  Kindly let me know if you have capabilities to do this welding

reageer of stel je vraag hier :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.