Wat is de maximale materiaal dikte die ik met een CO2 laser snijden

U bent hier :
< terug

laser “DONNA” snijdt moeiteloos door 24 mm. vurenhout

Hoe dik kan laser “x” snijden ?

Waarschijnlijk de absoluut meest gestelde vraag in onze publieke werkplaats, en meteen 1 van de weinige vragen waar geen goed antwoord op gegeven kan worden. De maximale dikte die je met een lasersnijder kunt snijden is afhankelijk van een aantal factoren. In volgorde van belang zijn deze :

 • materiaal eigenschappen
 • laser optiek (lenzen en spiegels)
 • laser vermogen
 • snelheid

Uiteraard heeft het soort materiaal grote invloed op de snijdikte. Het is nu eenmaal moeilijker voor een laser om door tropisch hardhout te snijden dan door flight-case schuim. Maar zelfs hetzelfde materiaal van een andere leverancier zal grote variaties in maximale snijdiktes aan het licht brengen.
MDF gekocht bij de lokale bouwmarkt kan een heel andere instelling nodig hebben dan MDF van een groothandel, en zelfs populierenplex van verschillende leveranciers zullen verschillende maximale snij-diktes hebben. Het is dan ook van belang materiaal van elke nieuwe leverancier uitvoerig te testen. In het algemeen geldt dit voor organische materialen. Bij kunststoffen zoals acrylaat of polystyreen zullen de verschillen minder zijn.

Naast materiaalsoorten zijn de kwaliteit van de spiegels en lens ook van groot belang voor de snelheid en maximale snijdikte die een lasersnijder kan bewerkstelligen. Als lage kwaliteit , of vervuilde spiegels de laser verstrooien zal er minder laser-energie per oppervlakte op het materiaal terecht komen. Hetzelfde geldt voor de lens. Hoe beter de lens de laserstraal in een scherp focus-punt bundelt hoe meer energie per oppervlakte, hoe dieper we kunnen snijden. De focus-afstand van de lens draagt daar ook aan bij.


Met het verhogen van het laservermogen stoppen we meer energie in het materiaal en kunnen we theoretisch dus dikker materiaal snijden. Bij veel types laserbronnen geldt daarbij wel dat hoe hogen het vermogen van de laserbron wordt hoe meer de laserstraal verstrooid en hoe moeilijker het is om deze in een zeer klein focuspunt te bundelen.

Ten slotte is het natuurlijk zo dat je met lagere snelheden door dikkere materialen kunt snijden. Ga je echter te langzaam, dan zal je materiaal gaan verbranden, schroeien of smelten. De enige remedie is dan om meer laservermogen of betere optiek toe te passen.

SNIJDIKTES UIT DE PRAKTIJK

Om toch een indicatie te geven van de mogelijkheden geven we hieronder enkele voorbeelden uit de praktijk

Laser IRIS – 60 Watt :

MDF 9 mm. – Snelheid 3 mm./sec
Acrylaat 12 mm. – Snelheid 2 mm./sec
flightcase schuim 40 mm – snelheid 8 mm/sec
vurenhour 16 mm. – snelheid 2 mm/sec

Laser VERA – 100 Watt :

MDF 12 mm. – Snelheid 3 mm./sec
Acrylaat 18 mm. – Snelheid 3 mm./sec
flightcase schuim 40 mm – snelheid 12 mm/sec
vurenhour 20 mm. – snelheid 4 mm/sec

Laser IVY – 150 Watt :

MDF 15 mm. – Snelheid 3 mm./sec
Acrylaat 22 mm. – Snelheid 3 mm./sec
flightcase schuim 40 mm – snelheid 18 mm/sec
vurenhour 24 mm. – snelheid 3 mm/sec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • review rating 5  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020

  review rating 5  deftige klare basis uitleg van Renè , je kan meteen aan de slag eenmaal bezig altijd bereid de vragen te beantwoorden merci Renè

  thumb Gailliaert Eddy
  4/17/2020

  review rating 5  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020
 • review rating 5  Nastja heeft mij te woord gestaan. Zeer netjes en professionele hulp, zeker een aanrader.

  thumb daan rietberg
  6/20/2020

  review rating 5  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020

  review rating 5  Ik ben super tevreden met mijn nieuwe lasersnijder (Nastja). Zij loopt als een zonnetje. De uitleg en begeleiding rond om mijn laser snijder was top. De Nastja laser snijder is zeker een aanrader voor iedereen die wilt instappen met laser snijden.

  thumb Sven Wenting
  7/21/2020
 • review rating 5  Dat René van den Bergh onze nieuwe account manager is geworden is echt énorm fijn! Hij staat meteen voor je klaar als dat nodig is en helpt je super goed! Hij is een perfectionist en straalt echt passie uit voor zijn werk. Een echte topper!

  thumb Linda Botermans
  3/19/2020

  review rating 5  Mooie lasermachine gekocht. Helaas werkte de koeling niet goed. Super fijne en snelle hulp op afstand en uiteindelijk de pomp zonder probleem omgeruild. Bedankt voor de goede service!

  thumb Susanne vd Vlist
  7/24/2020

  review rating 5  De installatie en opleiding van de Iris was prima verzorgt. Heel verhelderend, onder de bezielende leiding van René van den Bergh van de firma Lasergraaf. Ook in aanloop naar de aanschaf van dit apparaat veel tips en support ervaren van René. Ik ben dus erg tevreden over de geleverde support door Lasergraaf.

  thumb Whowter Forest
  5/24/2020
 • review rating 5  René heeft ons goed ingelicht over de mogelijkheden van een lasergrafeer machine. Dit doormiddel van een interactieve uitleg waarbij we zelf ook al de machine mochten gebruiken, erg leuk! We waren daarom ook snel overtuigd dat we er een wilde, en dat hij van lasergraaf zou komen. Ook nu we de machine al een tijdje hebben blijft René betrokken en vraagt regelmatig of we nog ergens tegen aan lopen. Al met al super tevreden dus!

  thumb Rhona Bos
  1/23/2020

  review rating 5  Héél blij met mijn nieuwe account manager René van den Bergh, zelfs vandaag, op zondag...heeft hij mij geholpen zodat ik verder kon met een opdracht voor iDeMo hout, René nogmaals bedankt!...de 5 sterren heb je dik verdiend!

  thumb Monique Belder
  3/08/2020

  review rating 5  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020
 • review rating 5  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020

  review rating 5  René, dankjewel voor de deskundige instructie. Het was een bijzonder leerzame, maar ook leuke dag! Wij hebben al erg veel zin om met de machines aan het werk te gaan en voelen ons daar ook bekwaam voor. Mocht dat niet zo zijn, dan weten we dat we op je kunnen rekenen.

  thumb Erwin Meijerink
  7/11/2020

  review rating 5  De machine werkt fantastisch. Perfect geleverd, op tijd en volgens afspraak. Een absolute meerwaarde is Francis, de technieker van lasergraaf. Wat een service en databank is die man! Prive zal ik er ook een aankopen en dan is het zeker bij Lasergraaf en Francis als technieker! Bedankt!!

  thumb Hans Steenbeke
  7/16/2020
Scroll naar top
0

Your Cart