Wat is de maximale materiaal dikte die ik met een CO2 laser snijden

Hoe kunnen we helpen?

U bent hier :
< terug

laser “DONNA” snijdt moeiteloos door 24 mm. vurenhout

Hoe dik kan laser “x” snijden ?

Waarschijnlijk de absoluut meest gestelde vraag in onze publieke werkplaats, en meteen 1 van de weinige vragen waar geen goed antwoord op gegeven kan worden. De maximale dikte die je met een lasersnijder kunt snijden is afhankelijk van een aantal factoren. In volgorde van belang zijn deze :

 • materiaal eigenschappen
 • laser optiek (lenzen en spiegels)
 • laser vermogen
 • snelheid

Uiteraard heeft het soort materiaal grote invloed op de snijdikte. Het is nu eenmaal moeilijker voor een laser om door tropisch hardhout te snijden dan door flight-case schuim. Maar zelfs hetzelfde materiaal van een andere leverancier zal grote variaties in maximale snijdiktes aan het licht brengen.
MDF gekocht bij de lokale bouwmarkt kan een heel andere instelling nodig hebben dan MDF van een groothandel, en zelfs populierenplex van verschillende leveranciers zullen verschillende maximale snij-diktes hebben. Het is dan ook van belang materiaal van elke nieuwe leverancier uitvoerig te testen. In het algemeen geldt dit voor organische materialen. Bij kunststoffen zoals acrylaat of polystyreen zullen de verschillen minder zijn.

Naast materiaalsoorten zijn de kwaliteit van de spiegels en lens ook van groot belang voor de snelheid en maximale snijdikte die een lasersnijder kan bewerkstelligen. Als lage kwaliteit , of vervuilde spiegels de laser verstrooien zal er minder laser-energie per oppervlakte op het materiaal terecht komen. Hetzelfde geldt voor de lens. Hoe beter de lens de laserstraal in een scherp focus-punt bundelt hoe meer energie per oppervlakte, hoe dieper we kunnen snijden. De focus-afstand van de lens draagt daar ook aan bij.


Met het verhogen van het laservermogen stoppen we meer energie in het materiaal en kunnen we theoretisch dus dikker materiaal snijden. Bij veel types laserbronnen geldt daarbij wel dat hoe hogen het vermogen van de laserbron wordt hoe meer de laserstraal verstrooid en hoe moeilijker het is om deze in een zeer klein focuspunt te bundelen.

Ten slotte is het natuurlijk zo dat je met lagere snelheden door dikkere materialen kunt snijden. Ga je echter te langzaam, dan zal je materiaal gaan verbranden, schroeien of smelten. De enige remedie is dan om meer laservermogen of betere optiek toe te passen.

SNIJDIKTES UIT DE PRAKTIJK

Om toch een indicatie te geven van de mogelijkheden geven we hieronder enkele voorbeelden uit de praktijk

Laser IRIS – 60 Watt :

MDF 9 mm. – Snelheid 3 mm./sec
Acrylaat 12 mm. – Snelheid 2 mm./sec
flightcase schuim 40 mm – snelheid 8 mm/sec
vurenhour 16 mm. – snelheid 2 mm/sec

Laser VERA – 100 Watt :

MDF 12 mm. – Snelheid 3 mm./sec
Acrylaat 18 mm. – Snelheid 3 mm./sec
flightcase schuim 40 mm – snelheid 12 mm/sec
vurenhour 20 mm. – snelheid 4 mm/sec

Laser IVY – 150 Watt :

MDF 15 mm. – Snelheid 3 mm./sec
Acrylaat 22 mm. – Snelheid 3 mm./sec
flightcase schuim 40 mm – snelheid 18 mm/sec
vurenhour 24 mm. – snelheid 3 mm/sec

Table of Contents

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • 5 star review  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020

  5 star review  Héél blij met mijn nieuwe account manager René van den Bergh, zelfs vandaag, op zondag...heeft hij mij geholpen zodat ik verder kon met een opdracht voor iDeMo hout, René nogmaals bedankt!...de 5 sterren heb je dik verdiend!

  thumb Monique Belder
  3/08/2020

  5 star review  Goede uitleg gekregen bij de aankoop van de lasercutter. Ben nu een week met de cutter aan het testen en het resultaat is super.

  thumb Dirk Wouters
  7/15/2020
 • 5 star review  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020

  5 star review  Inmiddels twee weken zijn wij van Foretti.nl bezig met onze nieuwe Nastja 60w, en wat een machine! Ook hebben wij van René van den Bergh de basistraining gehad plus enkele tips en tricks voor het gebruik van de machine. De training was helder en duidelijk met veel mogelijkheden om vragen te stellen. Zeer tevreden, en een aanrader voor iedereen die met lasergraveren aan de gang gaat.

  thumb Hans VAN SETTEN
  9/07/2020

  5 star review  Zeer goed geholpen door Nastja! Uitgebreide en duidelijke instructies gekregen tijdens aflevering. De graveermachine werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk.

  thumb Leo Blocker
  3/22/2020
 • 5 star review  Afgelopen vrijdag heb ik mijn desktop co2 laser Nastja opgehaald en een training gevolgd. De training kreeg ik van René van den Bergh. Veel informatie gekregen, duidelijk uitgelegd en handige tips gekregen. Thuis kon ik na het aansluiten van de machine gelijk aan de slag. Tot nu toe dus erg blij met mijn aankoop bij Lasergraaf!

  thumb Karin
  1/27/2020

  5 star review  De machine werkt fantastisch. Perfect geleverd, op tijd en volgens afspraak. Een absolute meerwaarde is Francis, de technieker van lasergraaf. Wat een service en databank is die man! Prive zal ik er ook een aankopen en dan is het zeker bij Lasergraaf en Francis als technieker! Bedankt!!

  thumb Hans Steenbeke
  7/16/2020

  5 star review  René, dankjewel voor de deskundige instructie. Het was een bijzonder leerzame, maar ook leuke dag! Wij hebben al erg veel zin om met de machines aan het werk te gaan en voelen ons daar ook bekwaam voor. Mocht dat niet zo zijn, dan weten we dat we op je kunnen rekenen.

  thumb Erwin Meijerink
  7/11/2020
 • 5 star review  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020

  5 star review  Vandaag onze co2 laser opgehaald. Duidelijke uitleg gekregen van Nastja. Nu gaan kijken wat we allemaal voor mooie dingen kunnen maken. Bij de Demonstratie en aankoop ook nog aan het rad mogen draaien en een leuke korting van €250 gewonnen. Onze eerste ervaring met Lasergraaf is uitstekend !!

  thumb Marcel Suiskens
  6/19/2020

  5 star review  Sinds een paar dagen heb ik thuis de Nastja 60 w CO2 laser staan. Dankzij de heldere uitleg van René van den Bergh zowel voor als na de aankoop kon ik er direct mee aan de slag. Als ontwerper en maker van geschenk label ‘Miss T. Morning looking for stardust’ ben ik helemaal gelukkig met deze laser.

  thumb Paula Betlem
  6/06/2020
 • 5 star review  We merkten meteen dat René wist waarover hij praat: veel kennis die hij graag met zijn klanten deelt. Een aardig man met een goede commerciële en menselijke instelling: doe zo verder René en Lasergraaf!

  thumb Nathalie Uytterhoeven
  9/24/2020

  5 star review  Gisteren mijn CO2 laser (IRIS) opgehaald ter uitbreiding van het machinepark van Festiwood. We hebben veel kennis opgedaan middels een uitgebreide training door Rene van den Bergh. De uitleg was helder en duidelijk met veel ruimte voor vragen, waarvoor dank. De machine staat inmiddels op z'n plek, nog even aansluiten en dan kunnen we aan de slag!

  thumb joost botteram
  2/19/2020

  5 star review  Ik ben super tevreden met mijn nieuwe lasersnijder (Nastja). Zij loopt als een zonnetje. De uitleg en begeleiding rond om mijn laser snijder was top. De Nastja laser snijder is zeker een aanrader voor iedereen die wilt instappen met laser snijden.

  thumb Sven Wenting
  7/21/2020
Scroll naar top
0

Je winkelwagen