Wat is de maximale materiaal dikte die ik met een CO2 laser snijden

Hoe kunnen we helpen?

Wat is de maximale materiaal dikte die ik met een CO2 laser snijden

U bent hier :
< terug

laser “DONNA” snijdt moeiteloos door 24 mm. vurenhout

Hoe dik kan laser “x” snijden ?

Waarschijnlijk de absoluut meest gestelde vraag in onze publieke werkplaats, en meteen 1 van de weinige vragen waar geen goed antwoord op gegeven kan worden. De maximale dikte die je met een lasersnijder kunt snijden is afhankelijk van een aantal factoren. In volgorde van belang zijn dezeĀ :

  • materiaal eigenschappen
  • laser optiek (lenzen en spiegels)
  • laser vermogen
  • snelheid

Uiteraard heeft het soort materiaal grote invloed op de snijdikte. Het is nu eenmaal moeilijker voor een laser om door tropisch hardhout te snijden dan door flight-case schuim. Maar zelfs hetzelfde materiaal van een andere leverancier zal grote variaties in maximale snijdiktes aan het licht brengen.
MDF gekocht bij de lokale bouwmarkt kan een heel andere instelling nodig hebben dan MDF van een groothandel, en zelfs populierenplex van verschillende leveranciers zullen verschillende maximale snij-diktes hebben. Het is dan ook van belang materiaal van elke nieuwe leverancier uitvoerig te testen. In het algemeen geldt dit voor organische materialen. Bij kunststoffen zoals acrylaat of polystyreen zullen de verschillen minder zijn.

Naast materiaalsoorten zijn de kwaliteit van de spiegels en lens ook van groot belang voor de snelheid en maximale snijdikte die een lasersnijder kan bewerkstelligen. Als lage kwaliteit , of vervuilde spiegels de laser verstrooien zal er minder laser-energie per oppervlakte op het materiaal terecht komen. Hetzelfde geldt voor de lens. Hoe beter de lens de laserstraal in een scherp focus-punt bundelt hoe meer energie per oppervlakte, hoe dieper we kunnen snijden. De focus-afstand van de lens draagt daar ook aan bij.


Met het verhogen van het laservermogen stoppen we meer energie in het materiaal en kunnen we theoretisch dus dikker materiaal snijden. Bij veel types laserbronnen geldt daarbij wel dat hoe hogen het vermogen van de laserbron wordt hoe meer de laserstraal verstrooid en hoe moeilijker het is om deze in een zeer klein focuspunt te bundelen.

Ten slotte is het natuurlijk zo dat je met lagere snelheden door dikkere materialen kunt snijden. Ga je echter te langzaam, dan zal je materiaal gaan verbranden, schroeien of smelten. De enige remedie is dan om meer laservermogen of betere optiek toe te passen.

SNIJDIKTES UIT DE PRAKTIJK

Om toch een indicatie te geven van de mogelijkheden geven we hieronder enkele voorbeelden uit de praktijk

Laser IRIS – 60 Watt :

MDF 9 mm. – Snelheid 3 mm./sec
Acrylaat 12 mm. – Snelheid 2 mm./sec
flightcase schuim 40 mm – snelheid 8 mm/sec
vurenhour 16 mm. – snelheid 2 mm/sec

Laser VERA – 100 Watt :

MDF 12 mm. – Snelheid 3 mm./sec
Acrylaat 18 mm. – Snelheid 3 mm./sec
flightcase schuim 40 mm – snelheid 12 mm/sec
vurenhour 20 mm. – snelheid 4 mm/sec

Laser IVY – 150 Watt :

MDF 15 mm. – Snelheid 3 mm./sec
Acrylaat 22 mm. – Snelheid 3 mm./sec
flightcase schuim 40 mm – snelheid 18 mm/sec
vurenhour 24 mm. – snelheid 3 mm/sec

Table of Contents

reageer of stel je vraag hier :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.