lasersnijden van hoog reflectieve metalen (koper , zilver , messing etc)

Hoe kunnen we helpen?

U bent hier :
< terug

Het lasersnijden van hoogreflectieve metalen voor infrarood fiberlasers heeft altijd extra aandacht nodig en brengt altijd risico met zich mee.

Wat is het probleem met reflectieve materialen ?

Sommige metalen werken als een bijna perfecte spiegel voor het laserlicht en kunnen de hoogenergetische laserstraal alle kanten op reflecteren. Dit kan (vooral bij open lasermachines) risico’s en problemen opleveren voor omstanders en materialen.  Ook kan het laserlicht terug gereflecteerd worden in de laserbron waardoor onherstelbare of dure schade kan onstaan aan de optiek of de laserbron zelf.

Welke metalen zijn hoog-reflectief voor fiber lasers ?

in volgorde van reflectiviteit zijn de volgende materialen hoogreflectief en moeten deze dus met extreme zorg behandeld en bewerkt worden :

 1. zilver (het moeilijkste materiaal om te snijden)
 2. koper (ook erg moeilijk)
 3. goud
 4. messing
 5. aluminium

Staal , roestvast staal (rvs / inox) , verzinkt materiaal etc. worden niet als reflectief beschouwd voor infrarood fiber laser machines.

een typische fiberlaser werkt op een licht frequentie van 1060 tot 1080 nm

Hoe kan ik deze spiegelende metalen toch snijden ?

In de praktijk zijn er vele truukjes om het risico van spiegelende materialen te verlagen. De meeste materialen reflecteren het meest als ze in vaste vorm zijn.  Zo zal zilver in vaste vorm ongeveer 98% van de energie reflecteren en de ruimte in strooien of terug de bron in sturen. Als zilver eenmaal gesmolten is zakt de reflectiviteit naar gelang de materiaaltemperatuur terug naar ongeveer 90%.

Aluminium zal in vaste vorm ongeveer 95% reflecteren en eenmaal vloeibaar nog ongeveer 70%. Zoals we dus zien is de eerste pierce in het vaste metaal het meest problematisch. In de praktijk hebben operators alle truukjes geprobeerd van het express schuin zetten van het laserpad , tot het coaten van de toplaag van het metaal. Deze truukjes werken in meer of mindere maten maar leveren allen nog steeds potentieel risico op voor omgeving en laserbron. In de praktijk is er vaak niet veel keuze en neemt men het risico voor lief. Bronschade door reflectie wordt in principe nooit vergoed onder garantie dus is het een “gecalculeerd risico” waarbij een afweging gemaakt moet worden tussen risico en resultaat.

De enige (minst risicovolle) oplossing voor hoogreflectieve metalen :

Er is echter 1 oplossing die in ieder geval het risico van schade aan de laserbron minimaliseert of bijna elimineert. de nLIGHT laserbronnen hebben een ingebouwde beam-dump voor reflecterend laserlicht en zullen daarmee de laserbron zelf beschermen voor back-scatter.

Reflecties in de omgeving blijven ook bij de nLIGHT bronnen natuurlijk nog bestaan dus zeker bij hoogreflectieve materialen dient extra aandacht genomen te worden voor veiligheid van mensen en apparatuur in de omgeving van de laser.

Table of Contents

1 gedachte op “lasersnijden van hoog reflectieve metalen (koper , zilver , messing etc)”

 1. Is het mogelijk kleinere aantallen te laten laseren. Gaat over kleine messing vormen, 60×15 mmx2mm. Van elk (voor nu) bijv. 40 stuks. Er zijn nog wat andere vormen die eventueel gelaserd moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

actieve google reviews

 • 5 star review  Nastja heeft mij te woord gestaan. Zeer netjes en professionele hulp, zeker een aanrader.

  thumb daan rietberg
  6/20/2020

  5 star review  Sinds een paar dagen heb ik thuis de Nastja 60 w CO2 laser staan. Dankzij de heldere uitleg van René van den Bergh zowel voor als na de aankoop kon ik er direct mee aan de slag. Als ontwerper en maker van geschenk label ‘Miss T. Morning looking for stardust’ ben ik helemaal gelukkig met deze laser.

  thumb Paula Betlem
  6/06/2020

  5 star review  Ik ben super tevreden met mijn nieuwe lasersnijder (Nastja). Zij loopt als een zonnetje. De uitleg en begeleiding rond om mijn laser snijder was top. De Nastja laser snijder is zeker een aanrader voor iedereen die wilt instappen met laser snijden.

  thumb Sven Wenting
  7/21/2020
 • 5 star review  René, dankjewel voor de deskundige instructie. Het was een bijzonder leerzame, maar ook leuke dag! Wij hebben al erg veel zin om met de machines aan het werk te gaan en voelen ons daar ook bekwaam voor. Mocht dat niet zo zijn, dan weten we dat we op je kunnen rekenen.

  thumb Erwin Meijerink
  7/11/2020

  5 star review  Mooie lasermachine gekocht. Helaas werkte de koeling niet goed. Super fijne en snelle hulp op afstand en uiteindelijk de pomp zonder probleem omgeruild. Bedankt voor de goede service!

  thumb Susanne vd Vlist
  7/24/2020

  5 star review  René van den Bergh heeft ons weer fantastisch geholpen met de aflevering van onze tweede lasersnijder. Het voelt heel vertrouwd om met René de aflevering te doen en nog eens alle in's en out's door te nemen. Hij neemt er goed de tijd voor waardoor er steeds weer dingen geleerd worden in elk contact dat we hebben. Dank daarvoor en voor de ondersteuning naderhand.

  thumb Bruno Mol
  3/03/2020
 • 5 star review  Lasergraaf is een bedrijf met het hart op de juiste plaats. Geen poespas alleen goede kwaliteit machines. Uitleg van René van den Bergh geeft duidelijke uitleg en ook na de aankoop is hij bijna dag en nacht bereikbaar voor wie vragen heeft.

  thumb Pim v. d. Zalm
  6/22/2020

  5 star review  We merkten meteen dat René wist waarover hij praat: veel kennis die hij graag met zijn klanten deelt. Een aardig man met een goede commerciële en menselijke instelling: doe zo verder René en Lasergraaf!

  thumb Nathalie Uytterhoeven
  9/24/2020

  5 star review  Vandaag mijn lasersnijder opgehaald enden cursus van René gevolgd. Ik ben zeer tevreden met de laser & de service. René heeft mij heel goed geholpen en alles duidelijk uitgelegd. Zeker een aanrader!!

  thumb Nick Simonis
  6/29/2020
 • 5 star review  Inmiddels twee weken zijn wij van Foretti.nl bezig met onze nieuwe Nastja 60w, en wat een machine! Ook hebben wij van René van den Bergh de basistraining gehad plus enkele tips en tricks voor het gebruik van de machine. De training was helder en duidelijk met veel mogelijkheden om vragen te stellen. Zeer tevreden, en een aanrader voor iedereen die met lasergraveren aan de gang gaat.

  thumb Hans VAN SETTEN
  9/07/2020

  5 star review  Héél blij met mijn nieuwe account manager René van den Bergh, zelfs vandaag, op zondag...heeft hij mij geholpen zodat ik verder kon met een opdracht voor iDeMo hout, René nogmaals bedankt!...de 5 sterren heb je dik verdiend!

  thumb Monique Belder
  3/08/2020

  5 star review  Dat René van den Bergh onze nieuwe account manager is geworden is echt énorm fijn! Hij staat meteen voor je klaar als dat nodig is en helpt je super goed! Hij is een perfectionist en straalt echt passie uit voor zijn werk. Een echte topper!

  thumb Linda Botermans
  3/19/2020
 • 5 star review  De installatie en opleiding van de Iris was prima verzorgt. Heel verhelderend, onder de bezielende leiding van René van den Bergh van de firma Lasergraaf. Ook in aanloop naar de aanschaf van dit apparaat veel tips en support ervaren van René. Ik ben dus erg tevreden over de geleverde support door Lasergraaf.

  thumb Whowter Forest
  5/24/2020

  5 star review  Wij hebben (O.R.S. Lek en Linge) vorige week 2 Iris Co2 lasers opgehaald bij Lasergraaf voor onze Techniek afdelingen op de Brugklas en VMBO locatie. Deze stonden keurig netjes geassembleerd klaar. René verzorgde de basistraining, waarbij wij de lasers direct hebben kunnen testen en die voor ons heel duidelijk was. Ondanks dat alles goed functioneerde bleek bij thuiskomst op school één van de koelers niet te werken, na telefonisch overleg is René direct naar Culemborg gekomen om de koeler om te ruilen. Super goede service en een dikke pluim.

  thumb johawel
  1/20/2020

  5 star review  Zeer goed geholpen door Nastja! Uitgebreide en duidelijke instructies gekregen tijdens aflevering. De graveermachine werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk.

  thumb Leo Blocker
  3/22/2020
Scroll naar top
0

Je winkelwagen