keramiek en aardewerk

Hoe kunnen we helpen?

keramiek en aardewerk

U bent hier :
< terug

Aardewerk en keramiek zoals serviezen, kannen, potten, wand tegels maar bijvoorbeeld ook elektrische isolatoren en hittebestendige machine onderdelen kunnen met een laser goed gegraveerd of gemarkeerd worden. Snijden gaat in principe alleen in hele speciale keramiek soorten (obv aluminium nitride) en met hele speciale laser bronnen.

Voor het (diep) graveren en/of oppervlakte markeren is een fiber markeer laser nodig. Deze lasers werken extreem snel en zijn zeer precies. Ze worden o.a. gebruikt voor het serie-markeren van computer onderdelen, of het barcoderen of serienummeren van isolatoren e.d.

Voor het diep-graveren van keramiek is het gebruikelijk dat een fiber laser meerdere malen over hetzelfde object graveert en daardoor stukje bij beetje materiaal weg haalt. Als je daarbij lang genoeg graveert kun je uiteraard ook dwars door het keramische materiaal heen “snijden”. Hierbij geldt natuurlijk : hoe meer vermogen, hoe dieper en hoe sneller men kan graveren.

Gaat het om brute kracht (diepgraveren) dan heeft een krachtige Q-switched fiber markeer laser. Naar wens kan deze open of gesloten uitgevoerd zijn :

https://lasergraaf.nl/product/desktop-fiberlaser-20-100-watt-manon/

https://lasergraaf.nl/product/20-30w-q-fiber-lana/

Als het vooral gaat om markeren van keramiek dan wordt vaak een MOPA fiber markeer laser toegepast. De MOPA laserbron heeft een stijlere leercurve maar geeft veel meer controle en finesse mbt instellingen. Hierdoor kunnen meer materialen bewerkt worden en kan er meer invloed uitgeoefend worden op bijv. kleur, snelheid en intensiteit.

MOPA fiberlaser 30 Watt kleur graveren “EMMA”

https://lasergraaf.nl/product/mopa-fiber-desktop-laser-lana/

Onderstaande video laat zien hoe je met meerdere passes bijvoorbeeld diep in keramische wandtegels kunt graveren.

De volgende fiber markeer machines zijn uitermate geschikt voor het lasergraveren en lasermarkeren van keramiek en aardenwerk materialen :

 

 

Table of Contents

reageer of stel je vraag hier :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.