Hoe kunnen we helpen?
Hulpgassen en drukken bij metaal snijden
Voor het snijden van metalen zijn diverse soorten hulpgassen nodig. Het soort gas is afhankelijk van het soort metaal. Zo wordt bij het snijden van staal bij voorkeur zuurstof gebruikt. Het zuurstof helpt bij de exotherme reaktie waardoor het staal “verbrand” en we dikker materiaal kunnen snijden.
Bij RVS of aluminium willen we zoveel mogelijk zuurstof vermijden want door de zuurstof ontstaat een oxidatie proces langs de snijkerf. We gebruiken bij het snijden van RVS dan ook bij voorkeur een inert gas zoals Argon of Stikstof.
Argon is echter een heel duur gas en wordt in de praktijk alleen gebruikt voor zeer hoge kwaliteit producten. Hierdoor wordt over het algemeen Stikstof 5.0 gebruikt. De 5.0 indicatie duidt op de puurheid of verontreinigingen in het gas. Hoe lager dit getal hoe meer verontreining er in het gas mag zitten.
De lucht die we inademen bevat ook zo’n 78% stikstof. Dit is in principe voldoende om ook lucht te gebruiken als hulpgas bij het snijden van (dunne) metaal platen. Hierbij moet echter wel gezorgd worden dat de lucht goed gedroogd en gefilterd wordt.
enkele praktijk instellingen.
STAAL –> zuurstof –> Max druk 9 Bar / 900 Kpa (instelling varieert per plaat dikte)
RVS –> Argon/Stikstof/lucht* –> Max druk 19 Bar / 1.900 Kpa
ALUMINIUM — > Stikstof –> 10 Bar
P.S. : Naast de verschillende drukken van de hulpgassen zijn ook de diameters van de nozzles en het type nozzle van belang.
Stikstof is relatief duur. Bij grootverbruikers die echt dikke platen snijden worden vaak stikstof generators toegepast die ter plaatse stikstof uit de lucht halen. Heel stuk goedkoper.
Bedankt voor het delen van dit artikel over het snijden van metaal. Ik werk veel met verschillende soorten plaatwerk en ben op zoek naar de beste manieren om dit materiaal te bewerken. Ik ga mij verder verdiepen in de soorten hulpgassen.
Hola .me parece muy interesante su artículo .algo que en mi opinión sería de gran ayuda es indicar la velocidad de corte de los distintos materiales de acuerdo a su espesor y tipo cee gas auxiliar usado .