DC (glas) of RF (metaal) CO2 laserbuis ? Welke is beter

Hoe kunnen we helpen?

DC (glas) of RF (metaal) CO2 laserbuis ? Welke is beter

U bent hier :
< terug

ALs het om CO2 laser machines gaat is er soms nogal eens verwarring met betrekking tot prijzen en verschillen tussen de verschillende types laserbronnen. In het algemeen kan CO2 laserlicht opgewekt worden door glazen laserbuizen (DC) of metalen laserbuizen (RF). Hieronder geven we de voor en nadelen aan :

PRIJS

De glazen laserbuizen zijn ten opzichte van metalen laserbuizen erg veel goedkoper. Typisch kost een glazen laserbuis zo’n 8 tot 14 % van de aanschafprijs van een metalen laserbuis.  +3 voor DC/glas.

laserkwaliteit en stabiliteit

De glazen DC laserbuis genereert een continu laserstraal, terwijl de RF buis een gepulste laserstraal genereert. Bij sommige materialen is de puls van een RF buis terug te zien in een iets mindere kwaliteit snijkerf. +1/2 voor DC / glas dus.

De spot-size van een RF buis is iets kleiner waardoor gravures net iets scherper uit komen dan bij DC buizen. +1 voor RF.

Beide laserbronnen zijn qua stabiliteit gelijk te noemen. RF buizen gaan daarbij wel zo’n 2 tot 3 x langer mee dan glazen DC buizen. +1 voor RF.

koeling

Glazen laserbuizen worden gekoeld met water, daar is dan dus ook een koelmachine voor nodig. Kleine RF buizen worden gekoeld met ingebouwde ventilatoren en hebben dus geen waterkoeling nodig. Dit voordeel verdwijnt echter snel bij hogere vermogens (vanaf zo’n 60 Watt). We geven RF buizen hier dus een klein voordeel + 1/2 voor RF.

conclusie

Als we de punten op zouden tellen wint de glazen DC buis het hier, maar uiteindelijk is het vergelijk natuurlijk niet zo zwart/wit. In het algemeen geldt wel dat glazen laserbuizen vele malen goedkoper zijn zonder in te leveren op kwaliteit. Bij zeer gedetailleerde gravures zou RF wat voordeel kunnen bieden, maar daar hangt dan ook een zeer heftig prijskaartje aan.

Dit is dus ook meteen de reden dat alle Lasergraaf CO2 lasermachines standaard uitgevoerd zijn met glazen buizen. RF buizen kunnen door ons echter in elke machine ingebouwd worden inden gewenst.

 

Table of Contents

1 thought on “DC (glas) of RF (metaal) CO2 laserbuis ? Welke is beter”

reageer of stel je vraag hier :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.